Let natuurlijk wel op de andere tekenen van bederf: als het vlees vies ruikt of de buitenkant slijmerig of plakkerig is, kun je het beter niet meer eten. Waarschijnlijk gooi je rottende groenten het liefst weg.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Er zijn ook producten die nog best te eten zijn in beschimmelde toestand. Deze vlieger gaat op voor deze etenswaren: Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's.
Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Houdbaarheid wortelen
Onder invloed van licht is de wortel verkleurd van oranje naar groen. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Wortelen met loof kan je 2 dagen bewaren. Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed.
Als je wortels slijmerig aanvoelen en er verkleurd uitzien, verwelken of zacht zijn, of tekenen van schimmel vertonen, moeten ze worden weggegooid . De witte blos op de schil van de wortel is prima om te eten, het betekent alleen dat de wortels uitdrogen en water nodig hebben. Ongeschilde wortels worden beschermd door de schil.
Slijmerige babyworteltjes zijn prima om te eten . Wanneer babyworteltjes worden verwerkt, worden ze behandeld met een mild ontsmettingsmiddel van voedingskwaliteit (ook wel verdund bleekmiddel genoemd). Laat dit je niet storen. Het maakt ze veiliger.
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan u erg ziek maken . U kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Sommige beschimmelde etenswaren kunnen bewaard worden
Sommige beschimmelde voedingsmiddelen zijn niet meer te repareren, maar het is veilig om sommige te eten, zoals wortels, nadat u het gebied rond zichtbare schimmel hebt verwijderd . Volgens de Mayo Clinic is het veilig om wortels en andere stevige groenten te eten nadat u ten minste één inch onder en rond eventuele schimmelplekken hebt gesneden.
Witte schimmel (Sclerotinia sclerotiorum)
Symptomen zijn onder andere karakteristieke witte myceliumgroei en harde, zwarte sclerotiën (overwinterende structuren), die te zien zijn op de kroon van geïnfecteerde wortels. Bij opslag wordt de ziekte gekenmerkt door een zachte, waterige rotting met pluizige witte mycelia en zwarte sclerotiën.
Als de wortels aangetast zijn door rot, kunnen ze niet effectief water en voedingsstoffen opnemen, waardoor de plant tekenen van stress vertoont, zoals vergeelde of verwelkende bladeren. Soms ziet dit eruit alsof de plant dorst heeft, maar het is belangrijk om eerst te controleren of de grond daadwerkelijk droog is.
Als je de grond rond de worteltjes een halve centimeter weg veegt kun je de bovenkant van de worteltjes zien, en als je die dik genoeg vindt (2 centimeter is een mooi formaat) kun je het worteltje oogsten.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Snijd een dun plakje van de onderkant en dompel ze onder in een kom met koud, schoon water , die je op de koudste plank in je koelkast zet. Natuurlijk kun je ze na ongeveer een uur weken gebruiken, maar als je ze tot de volgende dag laat liggen, heb je knapperige wortels die erom smeken om opgegeten te worden.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Als je wortels slijmerig of zwart zijn geworden, is het enige wat ze zouden moeten voeden je composthoop, niet je familie. Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken .
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Waarom zit er witte substantie op mijn wortels? De witte substantie op babyworteltjes wordt " wortelblush " genoemd en is een dun laagje film dat zich op de wortels kan ontwikkelen als ze uitgedroogd raken. "De witte substantie vormt zich op babyworteltjes als ze vocht verliezen en aan de atmosfeer worden blootgesteld," zegt Ilyse Schapiro MS, RD, CDN.
Net als bij uien en knoflook zijn die niet per se schadelijk, maar het is wel lekkerder om ze te verwijderen. Let er overigens wel op dat de wortel niet de slap is, want dan kunt u 'm beter niet meer eten.
Wortels zijn een bom van vezels. Vezels verbeteren je darmflora, waardoor de goede bacteriën in je darmen worden gevoed en je minder snel last krijgt van darmklachten. Ook zorgen vezels ervoor dat je een regelmatige stoelgang krijgt en dat je sneller verzadigd bent.