Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts.
Vooral bladgroente zijn rauw moeilijk te verteren omdat ons gebit dat niet kan kauwen. Daarom raden we iedereen aan om bladgroente, zoals diverse soorten sla, witloof, kolen enz. op het bord voor het gebruik fijn te snijden en er een oliesausje, vinaigrette of mayonaise aan toe te voegen.
Sla het ontbijt niet over. Eet genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Het is belangrijk om gezond en vezelrijk te eten. Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan het eten van te veel sla juist negatieve effecten hebben op de spijsvertering. Sla bevat veel vezels, die voor sommige mensen moeilijk te verteren zijn en tot een opgeblazen gevoel en ongemak kunnen leiden . Het is belangrijk om sla met mate te eten en te luisteren naar de reacties van uw lichaam.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Maar omdat sla meestal rauw wordt geserveerd, zijn de bacteriën nog steeds in leven tegen de tijd dat je het eet. De symptomen die door deze bacteriën worden veroorzaakt, kunnen variëren. "Sommige mensen worden helemaal niet ziek, en anderen kunnen milde tot ernstige gastro-intestinale symptomen hebben, zoals braken en diarree ," zegt hij.
Hoewel sla een rauwe, groene groente is, wordt het niet als schadelijk voor uw darmen beschouwd , zoals groenten zoals rauwe broccoli en bloemkool of groenten met schil en zaden.
Meerdere keren vis en nitraatrijke groente geen probleem
Ook voor nitraatrijke groente zelf geldt niet langer dat u het slechts in zeer beperkte mate mag consumeren. Meerdere keren sla, spinazie of andijvie per week is geen probleem.
Maar blijf tijdens een opvlamming uit de buurt van vezelrijk voedsel, dat een reeds geïrriteerde dikke darm kan verergeren. Uw betere gok: " Kies voor zeer vezelarme groenten zoals ijsbergsla en kies voor witte rijst in plaats van bruine rijst," zegt Wirtz. Avocado's, bananen en meloenen bevatten ook minder vezels.
Bijna alle kant-en-klare sla blijkt op de dag van aankoop dik in orde: 86% scoort dan goed tot zeer goed. Maar dat ligt anders op de dag van de uiterste houdbaarheidsdatum. Dan krijgen slechts 4 van de 29 zakjes sla (3 keer veldsla, één zakje rucola) het predikaat goed.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Groenten die veel nitraat bevatten zijn bijvoorbeeld spinazie, sla, bietjes en bleekselderij. Het nitraat in spinazie zou in combinatie met vis ongezonde stoffen vrijmaken. Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is.
Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren.
De belangrijkste bijwerkingen, en de meest zorgwekkende, zijn diarree, verlammende maagkrampen en chronisch overgeven . Als u het ongeluk had om besmette romaine te eten, zou u deze symptomen tussen twee en acht dagen na het eten van de maaltijd beginnen op te merken.
Sla is een substraat voor de fermentatie van micro-organismen dat weinig gas afgeeft . Sla-geïnduceerde opzwelling van de buik wordt veroorzaakt door een ongecoördineerde activiteit van de buikwanden .
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Onoplosbare vezels trekken als een spons water aan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.