Kruisbesmetting voorkomen in de koelkast Plaats rauw vlees, kip of vis onder in de koelkast. Laat bevroren vlees, kip of vis ontdooien in de koelkast goed afgedekt op een bord. Voorkom dat druipvocht op andere producten kan komen. Bewaar
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de luchtvochtigheid wat hoger dan in de rest van de koelkast en zo beschadigen de groente niet door de kou.
Tip: Het gebruik van gekleurde snijplanken kan helpen te voorkomen dat je op een snijplank eerst rauw vlees en daarna per ongeluk komkommer snijdt. Voor het snijden van rauw vlees en komkommer kan je ook dezelfde snijplank gebruiken, maar dan moet je de snijplank tussendoor wel eerst goed afwassen.
Verse producten zoals vlees, kip, vis, eieren, kaas, yoghurt, geopende melkverpakkingen, smeer- en bereidingsvet, bladgroenten, voorgesneden groenten en fruit en alle producten waarop staat 'Gekoeld bewaren'. Niet alle groenten en fruit horen in de koelkast. Lees hier je je koelkast organiseert zoals een pro.
Kruisbesmetting voorkomen in de koelkast
Plaats rauw vlees, kip of vis onder in de koelkast. Laat bevroren vlees, kip of vis ontdooien in de koelkast goed afgedekt op een bord. Voorkom dat druipvocht op andere producten kan komen. Bewaar levensmiddelen en kliekjes goed afgesloten in de koelkast.
Voorkom kruiscontact en kruisbesmetting door regelmatig handen te wassen en het kookgerei proper te houden. Vraag of allergeenvrije etenswaren apart kunnen worden gehouden.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Gekoeld bewaren
In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
Kruisbesmetting treedt op wanneer je een besmet product bereidt of bewaart en de bacteriën van dat product op een ander product brengt. Dat gebeurt als je het besmette product tegen een ander product aanlegt, maar het kan ook indirect gebeuren, via de handen, het keukenmateriaal, het aanrecht, de koelkast enzovoort.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
De lades. De beste plaats voor verse kruiden, groenten en fruit zijn de bakken onderin. Op die manier komen ze niet in contact met de bodem of wand terwijl je ze toch lekker fris bewaart. Los op de bodem zouden ze kunnen vastvriezen waardoor ze sneller slecht worden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Fruit, groenten en andere voedingsmiddelen in de koelkast bewaren, is de beste manier om ze langer goed te houden. Vaak heb je gewoon de tijd niet om elke dag vers voedsel te kopen. En je wilt uiteraard geen voedsel weggooien.
Wanneer de yoghurts in de koelkast zit , moeten deze bewaard worden op een temperatuur tussen 0 en 6°C, idealiter 4°. En dit, totdat je ze opeet! Als je yoghurt open is, kan je deze nog een paar dagen veilig bewaren door het deksel te sluiten om contact met andere voedingswaren te vermijden.
Tot de risicovolle voedingsmiddelen behoren o.a.: rauw vlees, kip en ander gevogelte, vis en schaaldieren. Maar ook rauwe melk en eieren, oesters, sushi met vis behoren tot de risicogroep. Producten waar één van deze rauwe producten in verwerkt zijn zoals filet american en rauwmelkse kazen moet je ook mee opletten.
Een kruisbesmetting lijkt niet zo erg, maar dit kan het wel degelijk zijn. Als de bacterie de gelegenheid krijgt om in het voedsel verder te groeien dan kun je daar flink ziek van worden. Voedsel dat bacteriën bevat ziet er vaak nog gewoon goed uit.
Voorkomen kruisbesmetting verplicht
Alle schakels in de voedselketen moeten kruisbesmetting met allergenen voorkomen door apparatuur, na verwerking van één van de wettelijke allergenen, schoon te maken en te controleren. Dit betreft minimaal een visuele controle op achtergebleven productresten.