Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Hollands diner
Typische Nederlandse gerechten zijn stamppot boerenkool, Hutspot (stoofpot van aardappelen en wortelen), erwtensoep en bruine bonensoep . Eten dat niet typisch Nederlands is, maar wel als Nederlands wordt 'gezien', zijn gerechten als nasi (Indonesisch gerecht) en bami (Chinees gerecht).
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Maar Nederland heeft vanaf nu stamppot boerenkool. Dat winterse maaltje is namelijk gekozen tot nationaal gerecht. De verkiezing werd gehouden door het blad Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals erwtensoep, hutspot en kapsalon.
Van stamppot boerenkool en hutspot tot snert, en van 'AGV' (aardappels, groenten en vlees) en pannenkoeken tot kapsalon. Stamppot boerenkool werd van al die gerechten het vaakst aangewezen als 'nationaal gerecht', op de voet gevolgd door snert. Op ruimere afstand volgden patat met frikandel speciaal, hutspot en AGV.
Avondeten in België
Net als in Nederland wordt het avondeten hier meestal tussen 6 en 7 uur 's avonds opgediend. Deze warme maaltijd bestaat vaak uit een combinatie van aardappels, groente, en vlees of vis. Een typisch Belgisch gerecht dat je op de dinertafel terugvindt is ham en witloof.
Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten. Aardappelen worden op iets minder de helft van de dagen geconsumeerd.
Stamppot
Dit is een echte comfort food maaltijd bestaande uit aardappelpuree, groenten (zoals zuurkool, boerenkool of wortels), en afgemaakt met een stevige worst . Niets kan deze maaltijd verslaan.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn doorgaans de beste tijden om ze te eten.
Andere woorden voor diner zijn avondeten, avondmaal, avondmaaltijd, banket, buffet, eten, maal en maaltijd.
In Nederland staat het avondeten meestal om 6 uur op tafel, in sommige huishoudens zelfs al om 5 uur.
Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds. De typische avondmaaltijd bestaat uit aardappels (in verschillende varianten), groenten en een stukje vlees (zie de foto van stamppot hieronder). Een ander typisch Nederlands gerecht is de Hollandse Pannenkoek. .
Engels avondeten
Het avondeten is in Engeland meestal een stevige maaltijd. Hartige vleesgerechten zoals een shepherd's pie bijvoorbeeld. Dit is een hartige taart, gevuld met gehakt, aardappelpuree en kaas. Bij een diner in de pub is de klassieke fish and chips een geliefde optie.
Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Populaire stamppotten zijn stamppot boerenkool, hutspot, stamppot zuurkool, stamppot rauwe andijvie en hete bliksem. Stamppotten worden vooral in het winterseizoen gegeten. Hierboven is slechts een greep uit gerechten en lekkernijen die je als Nederlands kunt beschouwen.
Stamppot (Nederlands Nationaal Gerecht)
Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis. Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Overigens consumeren jonge kinderen op meer dagen fruit.