U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Conclusie bloedsuikerspiegel verlagen
Kies voor verse, onbewerkte voeding, voeg eiwitten toe aan je ontbijt, omarm gezonde vetten en vezels, slaap voldoende en beweeg regelmatig.
Zwarte en groene thee zijn gezond
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Koffie verlaagt dus op de langere termijn je bloedsuikerspiegel! Een andere studie toont tevens dat koffie gebruik op lange termijn een lager risico op diabetes type 2 geeft. Het beste effect ervaar je bij maximaal 6 koppen koffie per dag. Te veel cafeïne binnenkrijgen kan een averechts effect hebben op het lichaam.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Klachten / symptomen hyper
u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos. u kunt jeuk krijgen.
Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikerpeil weer omlaag wordt gebracht. Het kan zijn dat de bloedsuikerspiegel door een teveel aan insuline juist te laag wordt. Het gevolg is dat uw lichaam weer vraagt om snelle suikers.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Zwarte komijn (ook wel bekend als nootmuskaatbloem) bleek het doeltreffendst te zijn en kon geassocieerd worden met de grootste daling in de bloedglucosespiegel. Naast zwarte komijn waren kaneel en gember het effectiefst in het bestrijden van hoge bloedsuikerspiegels. Maar gember bleek nóg meer te doen.
Eet dan gezond en eet voldoende vezels. Vezels zorgen ervoor dat suiker minder snel wordt opgenomen. Daardoor blijft de bloedsuiker meer in evenwicht. Vezels zitten vooral in fruit, groente, noten en volkoren graanproducten zoals volkoren brood.