De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten. Een TGT-datum. 'te gebruiken tot', houdt in dat het product na de datum op de verpakking, niet meer eetbaar is.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat de koelkast. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, dat kan in één grote bak of je kan het alvast in porties verdelen. Op die manier kan je de soep nog maximaal 2 dagen bewaren.
Ieder Unox product heeft een bewaaradvies op het etiket staan. Voor de soepen geldt bijvoorbeeld dat deze afgedekt nog maximaal 2 dagen houdbaar zijn in de koelkast.
Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft. Geen probleem als je ze meteen soldaat maakt, maar meestal is er nog wat over dat je wil bewaren in de koelkast of invriezen voor later. Door de soep te koken na het mixen, dood je die eventuele ongewenste gasten.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Ja dat kan! Erwtensoep is dik en koelt langzaam af. Bacteriën en de sporen van deze bacteriën vinden dat geweldig en tieren welig in zo'n pan.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Bewaarinstructies op etiket Na opening is de zak (dichtgevouwen) maximaal 1 maand houdbaar, mits droog en bij kamertemperatuur bewaard. Onbekend BESTEMD VOOR ALLE CUP-A-SOUP AUTOMATEN ALGEMENE GEBRUIKSAANWIJZING Knip de zak open.
1. Honing. De Grieken zagen honing vroeger als goddelijk en misschien dat dat ook kwam door het feit dat honing nooit bederft. Het gaat na verloop van tijd wel kristalliseren, maar dit is weer ongedaan te maken door de honing te verwarmen.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
"Voorafgaand aan onweer kan er sprake zijn van warm, drukkend en vochtig weer. Dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen", legt Van der Heijden uit. "Dan wordt soep of welk ander gerecht zuur. Het is heel belangrijk om dingen snel af te koelen als je kookt en niet te lang bij warm weer te laten staan.
De soep zou hooguit zuur kunnen worden en het vlees wel bederven. Je zou er dan ziek van kunnen worden. De soep moet eigenlijk wel koken als de rauwe balletjes erin gaan totdat ze gaar zijn. Als ze ver genoeg is afgekoeld, moet ze wel de koelkast in.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Alleen als de voedselinfectie komt door listeria en toxoplasmose kan dit gevaarlijk zijn voor je baby. Neem daarom bij diarree of braken direct contact op met je huisarts.