Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel ze onder de kraan met koud water – zo hoef je niet bang te zijn dat je aardbeien straks naar azijn gaan smaken.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
Allereerst: grondig wassen
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt.
Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. Door het zuiveringszout degraderen de pesticiden beter. Spoel je producten daarna af met water.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Groente wassen met natuurazijn
Natuurazijn zorgt ervoor dat bacteriën en eventuele schimmels die op groente kunnen zitten, verdwijnen.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Aardbeien bevatten zes keer meer schadelijke stoffen dan andere groenten en fruit, tonen steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA, de tegenhanger van het FAVV bij ons). Elke aardbei is bespoten met gemiddeld 7 tot 8 producten, één partij aardbeien bevatte er zelfs 17.
Op social is het een grote hit: je aardbeien onderdompelen in zout water. Het vormt hét bewijs dat beestjes niet alleen op, maar ook in ons fruit kunnen zitten.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag. In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van "vuile" en "propere" gewassen. Toeval of niet, maar aardbeien staan ook daar bovenaan de "vuile" lijst.
De aardbeien drie minuten weken in een mengsel met één deel azijn op zes delen water zou bacteriën en schimmelsporen doden. Volgens Van der Vossen krijg je ook met spoelen onder de kraan de aardbeien schoon.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
Door het warme weer is er een groot aanbod aan aardbeien. Daardoor zijn de prijzen in korte tijd enorm gedaald. Een bakje van 400 gram kost bij veel supermarkten nog geen 3 euro.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor maag- en darmklachten kunnen verminderen. Neem bijvoorbeeld elke dag één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Let op: neem nooit teveel zuiveringszout. Dit kan namelijk een ongunstig effect hebben op je bloeddruk.
Je kunt het beste alle groenten wassen, of je deze nu rauw of gekookt eet. Was eerst je handen, want daar kunnen ook veel bacteriën op zitten. Was daarna de groente door het onder koud water te zetten en grondig af te spoelen. Vervolgens kun je de groente snijden.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.