Kroontje van een aardbei is eetbaar Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Aardbeienkroontjes zitten vol belangrijke vitamines. Zo zou het eten van aardbeienkroontjes pijn in de gewrichten verminderen en een positief effect hebben op de maag- en darmwerking. Nu word je misschien alsnog niet zo enthousiast van het idee van kauwen op harde blaadjes.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
De perfecte onrijpe aardbei. De groene aardbei is een bijzondere verschijning en is heerlijk fris zoet van smaak met een crispy bite.
Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien). Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Aardbeien zijn kampioen in voedingsstoffen
Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
De meesten van ons zijn gewend om de bovenkant van aardbeien af te snijden voordat we ze eten of bakken, maar de hele bes - vruchtvlees, bladeren, steel en alles - is volledig eetbaar .
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Fragaria viridis , ook wel bekend als romige aardbei of groene aardbei, is een soort aardbei die oorspronkelijk uit Europa en Centraal-Azië komt. Het heeft vruchten met een fijne smaak.
Groene aardbeien zijn gewoon de onrijpe versie van dezelfde bessen . Hoewel ze niet met elkaar verward moeten worden, is er een aardbeisoort die inheems is in Europa, bekend als Fragaria viridis, die het traditionele aardbeienaroma mist en niet altijd van kleur verandert als hij rijp is.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Ze is zeer rijk aan vitamine C (64 mg per 100 gram), een antioxidant dat ideaal is om de weerstand te versterken en dat een weldaad is voor huid en haar. Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen.
Aardbeienbladeren bevatten veel vitamine C, hoewel de vrucht zelf een hogere concentratie vitamine C heeft . "De bladeren bevatten aanzienlijk meer polyfenolen dan de vrucht zelf", legt Edwards uit. "Polyfenolen fungeren als antioxidanten in het lichaam, wat kan helpen het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen.
Dit is wat ze te bieden hebben: Vitamine- en mineralenboost: Aardbeibladeren zijn een geweldige bron van vitamine C, essentieel voor de immuunfunctie, en kunnen ook vitamine A, K en mineralen zoals ijzer en calcium bevatten .
De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten . Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.
Tekenen van schimmel
Controleer eerst uw verse bessen op zichtbare schimmel. Een beschimmelde aardbei kan verkleurd lijken, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is de schimmel, als u die ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft deze zich niet verspreid naar de hele tros.
Beste tijd om aardbeien te eten
Je kunt aardbeien in de ochtend eten als onderdeel van je ontbijt. Aardbeien eten in de avond is ook een goed idee als je ze voor het avondeten eet als tussendoortje. Vermijd aardbeien laat op de avond na het avondeten, omdat het kan leiden tot spijsverteringsproblemen .
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Waarom aardbeien pellen? Pellen houdt in dat de groene steel, bekend als de kelk, van de aardbei wordt verwijderd. In tegenstelling tot het simpelweg afsnijden van de steel van de bes, verspilt de pellenmethode niet de bovenkant van de bes en blijft er meer van het fruit behouden .
De kroon of kelk is het groene bladerige bovenstuk van de aardbei. Deze wordt meestal verwijderd voordat de aardbei wordt gekookt of geserveerd.
De kelk bestaat uit de groene, bladrijke kelkblaadjes die aanvankelijk de jonge bloesem omringen en beschermen . Terwijl de bloem transformeert in de vrucht, blijft de kelk intact en wordt de groene krans van bladachtig materiaal op de bovenkant van de vrucht. Deze worden ook wel "kappen" genoemd.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.