Wat is miso? Miso is een gefermenteerde pasta, gemaakt van sojabonen, zout en vaak een graansoort zoals rijst of gerst en koji. Koji bestaat uit rijst, gerst of sojabonen en een koji-kin schimmel. Deze bijzondere mix ondergaat een fermentatieproces dat enkele weken tot zelfs meerdere jaren kan duren!
Het ziet eruit als een dikke spread en heeft een zoutige, umami smaak. Miso wordt gemaakt van sojabonen, soms met toevoeging van bruine rijst, witte rijst of gerst.
Hoe kun je miso vervangen? Is je pasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt het vervangen door sojasaus of tahini. Sojasaus is echter wel een stuk zouter en minder romig en tahini is soepeler en nootachtiger dan miso.
Ja, miso is zeker gezond. Het zit namelijk vol met mineralen als ijzer, calcium en kalium. Daarnaast is het rijk aan eiwitten en zou misopasta veel vitamine B bevatten.
Miso in de keuken. Je kunt misopasta zowel koud als warm gebruiken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan dressings en sauzen, maar ook soepen (daar komt de bekende misosoep om de hoek kijken), warme sauzen en stoofgerechten. Pas hierbij wel op dat je het niet te lang verwarmt omdat daardoor de smaak achteruit kan gaan.
Miso kun je gebruiken om de traditionele Japanse misosoep te maken. Dit is een heldere speciale bouillon met stukjes zeewier, bosuitjes, tofu en omelet erin. Liever de soep niet koken, want met koken gaan enzymen verloren.
Koel en donker bewaren. Na opening in de koelkast bewaren en binnen 3 maanden consumeren. De miso zal na verloop van tijd natuurlijk donkerder worden; dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Het is een levend product en door de voortdurende gisting kan het deksel wat gaan uitpuilen, het is veilig voor consumptie.
Op basis van deze studies is onlangs wetenschappelijk bewezen dat dagelijkse consumptie van misosoep geen invloed heeft op de bloeddruk . Het drinken van misosoep heeft niet alleen geen invloed op de stijging van de bloeddruk, maar het heeft zelfs het effect van het voorkomen van hoge bloeddruk.
Eén portie traditionele (gewone) misosoep bevat doorgaans 1–2 gram zout . Het is algemeen bekend dat een hoge zoutinname vaak gepaard gaat met een verhoogde bloeddruk (BP) en het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen en beroertes [1, 2].
Maar het gemiddelde aantal calorieën in miso soep is zo'n 35 tot 40 kcal per 100 gram.
Verschil tussen witte miso, gele miso en rode miso
Witte miso heeft een milde, zoetige smaak en is vooral geschikt voor lichtere dressings en marinades. Gele miso heeft een lichtere smaak dan rode miso. Die rode is dus de sterkste: met een diepe, hartige smaak.
De smaak van miso is lastig te omschrijven. Als we het toch proberen zou de smaak van miso het beste omschreven kunnen worden als hartig, rijk, en complex. Het heeft een unieke umami-smaak, die vaak de vijfde smaak naast zoet, zuur, bitter, en zout wordt genoemd.
Miso pasta is gemaakt van gefermenteerde soyabonen en rijst. Hoe donkerder de kleur hoe langer deze gefermenteerd heeft. Qua dosering gebruik je ongeveer een eetlepel per persoon. Aangezien veel mensen niet gewend zijn aan de smaak van miso is het verstandig om deze lepel voor lepel toe te voegen.
Je koopt het in een biologische supermarkt of toko. Je hebt miso's van heel licht tot donker en verschillende benamingen. Wanneer je voor het eerst miso gaat kopen dan is het makkelijkst om het volgende te onthouden; hoe lichter en witter de miso hoe milder en minder zout van smaak.
De hoeveelheid zal variëren afhankelijk van de exacte omstandigheden waarin u de miso maakt. 1 tot 2% alcohol is aangetroffen in zelfgemaakte miso. Als u zich zorgen maakt over het consumeren van alcohol, zorg er dan voor dat de miso wordt verwarmd tot 70°C voordat u het eet, want dit zal ervoor zorgen dat de alcohol verdampt.
Saitaku Shiro Miso Paste 300g.
Het is verstandig om miso met mate te eten door het spaarzaam toe te voegen aan uw dagelijkse kookkunst , vooral als u op uw natriuminname let of een hoge bloeddruk hebt, waardoor het risico op hartziekten toeneemt.
Pasteurisatie doodt microben, goede en slechte, dus om het probiotische voordeel te krijgen, kiest u de gekoelde, ongepasteuriseerde versie . Hoewel u miso misschien ziet als iets dat in soep hoort, zijn er genoeg andere toepassingen voor. Probeer eens zout te vervangen door miso in een aantal van uw favoriete recepten.
Miso (Japans: みそ of 味噌) of misopasta is een Japanse gefermenteerde sojabonenpasta. Het is een traditioneel condiment uit de Japanse keuken dat wordt vervaardigd door het fermenteren van sojabonen met zout en koji (de schimmel Aspergillus oryzae) en soms rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Misosoep bevat verschillende nuttige vitaminen, mineralen en componenten die uw darm- en hartgezondheid kunnen verbeteren en uw risico op kanker kunnen verlagen. Als u een zoutarm dieet volgt, lees dan het etiket op verpakte misosoep om er een te kiezen die weinig natrium bevat.
Je gebruikt maximum 1 koffielepel misopasta per dag.
Shiro miso is het meest geschikt voor lichte soepen, dressings en marinades. Shinshu Miso (gele miso): is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en gerst, en heeft een lichtgele kleur en een milde, zoete smaak. Het wordt vaak gebruikt in soepen, sauzen en marinades.
Ja, je kunt echt bijna alles miso maken !!
De beste manier om miso, beschouwd als levend voedsel, te bewaren, is om het in de koelkast te bewaren . Als u het in een vriezer wilt bewaren, moet de temperatuur hoger blijven dan 25F of -5C. De miso zal niet bevriezen en het aroma en de smaak zullen niet verdwijnen, als het maar een paar maanden in de vriezer wordt bewaard.