Een afgekoeld bord pasta of rijst is gezonder dan vers gekookte sliertjes of korrels. Dat suggereren wetenschappers althans. Ze hebben ontdekt dat zetmeelmoleculen in koolhydraten tijdens het afkoelen van structuur veranderen en dat tot een reeks gezondheidsvoordelen kan leiden.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Het blijkt dat je minder calorieën en koolhydraten verteert als je overgebleven pasta eet, dankzij een proces dat retrogradatie heet. Je kunt misschien niet genieten van een warme maaltijd, maar als je pasta (en rijst!) laat afkoelen, verandert de structuur. Dit maakt het voor ons gezonder om te te eten!
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Door de pasta te koken, te doen afkoelen en opnieuw op te warmen, worden de koolhydraten omgezet in zetmeel. Dat wordt niet omgezet in suiker, waardoor de stijging van de glucose in het bloed met 50 procent afneemt.
Wat het doet? Pasta koken en vervolgens afkoelen verandert de structuur van de pasta, waardoor het verandert in iets dat 'resistent zetmeel' wordt genoemd . Het wordt resistent zetmeel genoemd omdat als zetmeelrijk voedsel wordt gekookt en afgekoeld, het resistent wordt tegen de normale enzymen in onze darmen die koolhydraten afbreken en glucose vrijgeven.
Omdat pasta echter een simpele koolhydraat is, beperken veel mensen het in hun dieet. Het blijkt dat pasta een gezonder voedingsmiddel kan worden door het te koelen en als restjes te eten . Het veranderen van de temperatuur is een gemakkelijke manier om simpele zetmelen zoals rijst en pasta om te zetten in voedingsmiddelen met meer vezels.
Uit een experiment in het BBC-tv-programma Trust me, I'm a Doctor, onder leiding van Dr. Denise Robertson (senior voedingswetenschapper aan de Universiteit van Surrey), bleek dat het eten van gekoelde of opgewarmde pasta – waardoor het wordt omgezet in 'resistent zetmeel' – kan helpen de stijging van de bloedsuikerspiegel te verminderen .
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Een afgekoeld bord pasta of rijst is gezonder dan vers gekookte sliertjes of korrels. Dat suggereren wetenschappers althans. Ze hebben ontdekt dat zetmeelmoleculen in koolhydraten tijdens het afkoelen van structuur veranderen en dat tot een reeks gezondheidsvoordelen kan leiden.
De volgende dag zijn sommige van de natuurlijke zetmelen in het voedsel omgezet in gezondere versies, de zogenaamde resistente zetmelen. Deze worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lagere bloedsuikerspiegel, een betere darmgezondheid en een lager risico op bepaalde vormen van kanker.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Ondanks dat pasta een slechte naam heeft omdat het een geraffineerd zetmeel is, zorgt het er volgens een recent onderzoek helemaal niet voor dat je aankomt. Onderzoekers ontdekten dat pasta een unieke structuur en een lage glycemische respons heeft, wat juist bijdraagt aan een gezond lichaamsgewicht.
Aardappelen bevatten gemiddeld 79% minder calorieën dan pasta . Per 100 gram pasta zitten er 371 calorieën in. Aardappelen bevatten daarentegen 79 calorieën per 100 gram. Maar hoewel pasta meer calorieën bevat, is het eigenlijk iets lichter in koolhydraten.
Vanwege het vetgehalte in friet lijkt het waarschijnlijk dat pasta de gezondere keuze is . Het bevat namelijk meer eiwitten, waarvan bekend is dat ze ervoor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt tussen de maaltijden door.
Conclusie: Hoewel opgewarmde pasta, en de resistente zetmelen die ze creëren, misschien iets gezonder zijn dan gekookte pasta, is het nauwelijks een wondermiddel . Net als de meeste dingen die we consumeren, is matiging de sleutel. "Wees een slimme consument," zei Fernstrom. "Beperk uw portie tot 1 kopje - en tel uw totale calorieën.
Je kunt namelijk alle restjes uit je koelkast opmaken én je kunt pastasalade ook heel goed koud eten. Ideaal om al van tevoren klaar te maken dus. Lekker als lunch, maar een goedgevulde koude pastasalade is ook een goed idee om 's avonds te eten als makkelijke avondmaaltijd.
Als je wilt genieten van een lekker bord pasta kun je ook nog eens makkelijk een gezonde keuze maken door te kiezen voor volkorenpasta. Daarmee zit je altijd goed! Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf, witte pasta niet.
Overgebleven gekookt voedsel kan maximaal drie tot vier dagen in de koelkast worden bewaard. Gedurende deze tijd kunt u de restjes opwarmen tot 165 °F . Zorg ervoor dat u ongebruikte porties binnen twee uur terug in de koelkast zet om ze veilig te houden.
Een pasta ovenschotel of kip roerbakmaaltijd kan een geweldige lunch voor de volgende dag zijn, maar hoe lang duurt het voordat restjes onveilig worden om te eten? Over het algemeen geldt dat voedsel binnen twee tot drie dagen na het koken gegeten moet worden .
Het eten kan koud of warm gegeten worden .
Afkoelen. Wanneer je pasta eerst laat afkoelen, worden deze snelle koolhydraten weer omgezet in resistent zetmeel. Het gevolg: een stabielere bloedsuikerspiegel, wat je onder andere meer (duurzame) energie en een betere concentratie oplevert. Het soort pasta heeft ook nog invloed.
Een manier om pasta te eten op een koolhydraatarm dieet is om groenten toe te voegen aan pasta . Als je wilt zitten voor een gloeiend hete kom pasta, overweeg dan om de portie die je normaal zou eten te halveren en groenten zoals broccoli, asperges en tomaten toe te voegen aan de mix.
Volgens wetenschapper Dr. Denise Robertson van de Universiteit van Surrey, behandelt je lichaam pasta die je kookt en afkoelt veel meer als vezels. Hierdoor ontstaat een kleinere glucosepiek en worden de goede bacteriën in je darmen gevoed.