Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Bewaaradvies: Rauwe kipfilet kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de kipfilet langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 8 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Volgens de USDA is deze datum niet echt een houdbaarheidsdatum, maar de datum waarop de kip zijn "piekkwaliteit" begint te verliezen. Je hebt dus tot twee dagen na die datum om de kip te gebruiken . Let na twee dagen op andere sensorische signalen om te weten of de kip bedorven is.
Het koken van vlees vóór de houdbaarheidsdatum verlengt de datum niet , maar geeft je wel meer tijd om het te eten. Het geeft je tot drie dagen om van vleeswaren te genieten in plaats van het rauwe vlees in de prullenbak te gooien, wat een overwinning is om voedselverspilling te voorkomen.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Als uw bacon een "te koop voor"-datum heeft, gebruik het dan binnen een week na de vermelde datum, of vries het in voor maximaal een maand . Aan de andere kant geeft een "te gebruiken tot"-datum (of "ten minste houdbaar tot"-datum) aan wanneer een product de piekkwaliteit passeert. De USDA adviseert om bacon weg te gooien die de "te gebruiken tot"-datum heeft overschreden.
Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed. Fricandeau en rosbief zijn minder lang houdbaar, zo'n 2 dagen na openen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Binnen redelijke grenzen, mits het voedsel eruitziet en ruikt zoals u zou verwachten, zou het veilig moeten zijn om te eten, zelfs als de 'ten minste houdbaar tot'-datum is verstreken . Houd de 'ten minste houdbaar tot'- of 'ten minste houdbaar tot'-datum op het voedsel in uw kasten in de gaten. Eet geen voedsel dat voorbij de 'ten minste houdbaar tot'-datum is, zelfs als het er goed uitziet en ruikt.
Enkele veelvoorkomende producten zijn gehakt en gevogelte ( 1 tot 2 dagen over de datum ), rundvlees (3 tot 5 dagen over de datum), eieren (3 tot 5 weken over de datum). Als u zich zorgen maakt over voedselveiligheid, gebruik dan uw neus. Als u rauwe kip hebt gekocht en u weet dat deze twee dagen na de "uiterste verkoopdatum" in de koelkast heeft gelegen, ruik er dan aan.
Veiligheid van rundvlees
Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld . Steaks blijven waarschijnlijk nog een dag of twee goed.
De huidige richtlijnen van de Food Standards Agency stellen dat consumenten voorverpakt voedsel tot aan de houdbaarheidsdatum kunnen invriezen en dat het, nadat het voedsel is ontdooid, binnen 24 uur moet worden geconsumeerd.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. U kunt voedsel eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
In de meeste gevallen kun je rauwe kip maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. 1 De “ten minste houdbaar tot”-datum die op de verpakking staat, is bedoeld om de kwaliteit te waarborgen. Je mag rauwe kip dus alleen binnen een dag of twee eten, ook als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken .
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan u erg ziek maken . U kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Health Canada adviseert om gekoelde pluimveeresten “zo snel mogelijk, binnen twee tot vier dagen ”, te gebruiken.