Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden. Maar afhankelijk van de hoeveelheid kan het langer of korter duren voor het gerecht goed heet is.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
En hoe lang? 1000-900 W: snel bereiden of opwarmen van bijvoorbeeld soep, ovenschotels, groente en vis. 800 W: opwarmen, vlees en gevogelte braden en gerechten bereiden die eieren of kaas bevatten.
Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius.
Voor de meeste magnetronrecepten is een vermogen van 1000 watt vereist voor het beste resultaat . Daarom kunt u het beste een magnetronmodel met een hoger wattage kiezen wanneer u gaat winkelen.
Bak ontdooide maaltijden in een conventionele oven die is voorverwarmd tot 350°F, af en toe roeren (indien van toepassing). Verwarm tot de interne temperatuur van het voedsel 165°F bereikt en stomend heet is . Verwijder de folie voor het verwarmen en plaats de bakplaat/schaal op het middelste rek.
Hoe lang en intensief je best opwarmt, verschilt van persoon tot persoon en is bovendien afhankelijk van de intensiteit van je work-out. Meestal wordt zo'n 5 à 10 minuten aangeraden.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Voedsel kan in de oven worden opgewarmd zonder dat het uitdroogt door het in een ovenvaste schaal te leggen, het af te dekken met aluminiumfolie en het te verwarmen op een lage temperatuur, meestal rond de 200-250°F (95-120°C), totdat het helemaal is opgewarmd . Deze methode helpt vocht vast te houden en voorkomt dat het voedsel uitdroogt.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Opwarmen op het fornuis is een geweldige manier om veel etenswaren weer in de oorspronkelijke textuur te krijgen, vooral dingen met veel vocht zoals soepen en stoofschotels. Houd het vuur laag tot gemiddeld en roer vaak om gelijkmatige verwarming te bevorderen . Kies bij het opwarmen op het fornuis het juiste kookgerei voor het eten dat u opwarmt.
Soms zijn er in de handleiding van je oven richtlijnen te vinden voor het opwarmen van specifieke gerechten. In andere gevallen is het raadzaam om de temperatuur niet te hoog in te stellen (rond de 180 graden Celsius is meestal prima) en je gerecht goed in de gaten te houden.
Circulatie warming-up
De circulatie warming-up bestaat uit het losjes inlopen, gedurende 8 à 10 minuten. Daarbij maakt u lichte bewegingen met uw armen, benen en romp. Met de circulatie warming-up brengt u de functies van uw hart, longen, zenuwstelsel en spieren op een hoger niveau.
De tijd is afhankelijk van de dichtheid van het voedsel. Lichte voedingsmiddelen zoals spinaziebladerdeeg, gevulde champignons of kiprumaki hebben slechts 15-25 minuten nodig. Middelzware voedingsmiddelen, zoals kipgerechten, gevulde paprika's, filettips, geroosterde aardappelen of frittata's, hebben over het algemeen slechts 30-45 minuten nodig.
Wanneer u een kant-en-klaarmaaltijd in de oven zet, warmt u deze op in plaats van dat u deze kookt. Omdat gekookt voedsel slechts één keer opgewarmd mag worden, kunnen restjes niet nogmaals opgewarmd worden . Dus tenzij de verpakking specifieke instructies voor het opwarmen bevat, moeten restjes kant-en-klaarmaaltijden koud gegeten worden of helemaal niet.
Wat betreft voedselveiligheid, zolang u het voedsel opwarmt op de juiste temperatuur en gedurende de juiste tijdsduur, kan het in feite veilig meerdere keren worden opgewarmd . De Food Standards Agency (FSA) raadt echter aan om voedsel slechts één keer op te warmen, dus volg deze richtlijnen waar mogelijk.
Is een magnetron van 700 watt voldoende om eten te koken? Ja, een magnetron van 700 watt is doorgaans voldoende om verschillende soorten eten te koken .
Magnetrons met 700 watt of minder zijn langzamer en koken mogelijk niet gelijkmatig. Over het algemeen geldt: hoe hoger het wattage, hoe sneller de kooktijd . Houd er rekening mee dat magnetrons met hogere wattages vaak duurder zijn, dus dat is iets om te onthouden als je je aan een budget probeert te houden.
Ja, het wattage bepaalt het kookvermogen van uw magnetron. Hoe hoger het wattage, hoe meer vermogen om uw eten snel te koken . Het geeft u ook meer veelzijdigheid in de soorten maaltijden die u kunt bereiden. Een lager wattage van de magnetron kan gerechten opwarmen, terwijl een hoger wattage diepvriesmaaltijden of maaltijden vanaf nul kookt.
In magnetronfolie zitten al kleine gaatjes geprikt waardoor de hete lucht weg kan, maar dat is bij vershoudfolie niet het geval. "Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit. De gaatjes in de folie zorgen ervoor dat de overtollige waterdamp zich niet ophoopt onder de folie."
Over het algemeen moet je gerechten opwarmen op een lage temperatuur, zoals 350°F, zodat ze niet uitdrogen. Bedek je gerecht met folie en kook het 8-20 minuten (afhankelijk van het gerecht) tot het helemaal gaar is. Gerechten zoals vlees of ovenschotels kunnen over het algemeen goed worden opgewarmd in de oven, omdat ze dan doorgaans niet zo uitdrogen.
Je kunt voedsel niet meer dan één keer opwarmen
Ook dit is niet waar, maar het is wel belangrijk dat je de gerechten tussentijds in de koelkast bewaart, in een goed afgesloten bakje.