Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Top 3 meest gezonde appels
De Jonagold bevat de meeste antioxidanten en de Fuji appel bevat de meest flavonoïden en fenolen. Tot slot eindigt de Red Delicious als goede derde. Hou overigens wel in je gedachten dat rode appels iets meer suiker bevatten, maar daarom smaken ze natuurlijk ook zo lekker als tussendoortje.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Hoewel beide appels sterke punten hebben, is er geen twijfel over mogelijk dat de rode appel de kroon spant met zijn hogere vezel-, vitamine-, quercetine- en pectinegehaltes. Hou je meer van groene appels? Geen stress, de groene appel is ook zeker geen verkeerde keuze.
Red Delicious-appels zijn het gezondst vanuit een antioxidantenstandpunt, zegt Crumble Smith. Hoe donkerder de kleur van de appel, hoe rijker hij aan antioxidanten zal zijn. Antioxidanten helpen de vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren die, wanneer ze uit balans zijn, celschade kunnen veroorzaken en tot ziektes kunnen leiden.
Rood Heerlijk
Volgens het Journal of Agricultural and Food Chemistry kunnen bepaalde verbindingen (polyfenolen) die in appels voorkomen een grote rol spelen in de gezondheid van de mens. Studies tonen aan dat Red Delicious-appels meer van deze verbindingen bevatten dan veel andere soorten en dat het overgrote deel van de voedingsstoffen in de schil van de appel zit.
Er zijn kleine verschillen in de voedingswaarde tussen beide soorten appels. Groene appel is een betere bron van vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine E en vitamine K vergeleken met zijn tegenhanger. Bovendien bevat het meer ijzer, kalium en proteïne dan de rode appel.
Spectrofotometrische (colorimetrische) analyse werd uitgevoerd om de hoeveelheid ijzer te analyseren door de reactie tussen Fe 3 + en SCN – ionen. De studie toont aan dat Gala-appels en Ambrosia Gold-appels respectievelijk de laagste en hoogste ijzergehaltes bezitten in dezelfde massa appels.
Alle appels zijn gezond, maar Jonagold is dé gezondste. Bij een onderzoek naar verschillende appelrassen aan de universiteit van Bonn in Duitsland bleek de Jonagold dé gezondste appel te zijn.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Appels zijn goed voor je hart
Daarnaast hebben ze veel polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die antioxidanten bevatten en de bloeddruk kunnen reduceren.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn. Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen.
Maar wat is de appel met het minste suiker? Na wat research bij een grote supermarkt blijkt dat er in de Granny Smith 10 gram suiker op de 100 gram in zit, Goudreinette idem dito, evenals Elstar en JonaGold. Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit.
Je kiest het beste voor groene appels voor een goede vetverbranding. In deze appels zit de stof phloridzine. Deze stof zorgt ervoor dat de fruitsuikers uit de appel minder snel worden opgenomen in het bloed. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel meer stabiel.
Red Delicious-appels bevatten meer anthocyanidinen die zorgen voor hun kleur en krachtige antioxidanten. Ze bevatten ook meer calcium dan andere appels. Ze smaken niet alleen zoet, maar ze stimuleren ook gezond gewichtsverlies en brengen de bacteriën in uw dikke darm in evenwicht.
Fuji-appels zijn geweldig voor een aantal verschillende doeleinden, waardoor ze veelgebruikt zijn om vers te eten, te koken, te bakken, toe te voegen aan salades, te verwerken in taarten of om sauzen te maken . Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete recepten voor Fuji-appels gedeeld. Let op: Fuji-appels zijn in het seizoen van eind september tot eind oktober.
Hoewel appels over het algemeen niet keto-vriendelijk zijn vanwege het koolhydraatgehalte, kunnen bepaalde soorten appels, zoals Granny Smith , die minder calorieën en suikers bevatten, met mate worden gegeten.
Goed voor hart en cholesterol
Daarnaast bleken de rode appels bijna dubbel zoveel quercetine te bevatten, een stof die goed is tegen hart- en vaatziekten. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram.
Niet schillen
Belangrijk om te weten is dat wanneer u al deze gezonde vezels binnen wilt krijgen, u de appel vooral niet moet schillen. “De helft van de hoeveelheid voedingsvezels zit in de schil. Wanneer u de appel schilt loopt u dus voedingsstoffen mis”, aldus Elferink.
Groene appels bevatten minder suiker en meer vezels dan rode appels. Granny Smith is de gezondste appelsoort omdat het weinig suiker, veel vezels en veel mineralen bevat en het is aangetoond dat het de darmbacteriën verbetert die geassocieerd worden met het verminderen van obesitas.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.