De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Gele kiwi's duurder zijn omdat het productieproces bij de gele kiwi een stuk arbeidsintensiever is. De gele kiwi niet alleen helpt jouw afweer op peil te houden maar ook een gezonde zoetekauw is. Gouden kiwi's levendig geel vruchtvlees hebben met een kleinere kern en minder zaden dan de groene kiwi.
Gele kiwi's staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte, terwijl groene kiwi's bekend staan om hun natuurlijke vezelrijkheid. Beiden zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten en voedingsstoffen. Enkel je smaakpapillen zijn dus doorslaggevend voor welke variëteit je voorkeur krijgt!
Het verschil tussen groene en gele kiwi's zit 'm naast de schil en kleur ook in de smaak. De schil van een groene kiwi is harder en hariger, de smaak wel meer frisser en meer uitgesproken. Gele kiwi's hebben een zachtere schil en smaken iets zoeter.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Dit omdat het eten van fruit op een lege maag je bloedsuikerspiegel kan verhogen en het kan beter voor je zijn om kiwi's naast een vet- of eiwitbron te eten.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Maar hoeveel calorieën zitten er in een kiwi? Ben je klaar voor de feiten: Zespri™ SunGold™ kiwi's bevatten slechts 48,4 kcal per stuk, terwijl Zespri™ Green kiwi's 49 kcal per stuk bevatten*. Geen twijfel mogelijk, kiwi's zijn de beste keuze voor slimme tussendoortjes!
Voor een kilo groene kiwi's betaal je 3,29 euro, terwijl je voor een kilo gele kiwi's 6,58 betaalt. Een flink verschil dus, maar hoe komt dat? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Je kunt een gele kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden. Gele kiwi's kunnen met schil en al worden gegeten. Let op met de combinatie van gele kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse gele kiwi bevat namelijk een stof (enzym) die eiwitten afbreekt.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Zespri kiwi bevat 16 essentiële vitaminen en mineralen: vezels, calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, vitamine C, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine, pantothenzuur, pyridoxine (vitamine B6), folaat, vitamine B12, vitamine A en vitamine E.
Slechte oogst in Nieuw-Zeeland
Groene kiwi's zijn nauwelijks leverbaar, blijkt uit een rondgang van het AD. Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant.
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Ze helpen de ruwe, droge huid te herstellen
Bovendien vermindert het zelfherstellende vermogen van de huid met de leeftijd waardoor wondjes langzamer genezen. De vitamine C in Zespri kiwi's verhoogt het zelfherstellende vermogen van de huid en voorkomt ruwe, droge huid.
Vezels in de celwanden van kiwi's hebben in vitro een groot zwellend en waterhoudend vermogen, wat kan leiden tot zachtere ontlasting en een hogere frequentie van de stoelgang . Andere componenten van kiwi's, bijvoorbeeld raphides, kunnen de mucineproductie veranderen, wat leidt tot een verbeterde ontlasting.
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there.
Consumeer voldoende vezels
Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals banaan en avocado, hebben mogelijks een gunstige impact bij een opgeblazen buik.