Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten.
" Alle voedingsmiddelen, inclusief geraspte kaas, kunnen meestal nog worden gebruikt of gegeten na de houdbaarheidsdatum, zolang ze maar goed zijn bewaard ," voegde ze toe. Na opening bepaalt het type geraspte kaas hoe lang het houdbaar is.
Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet. Schimmels kunnen giftige stoffen aanmaken die voedselvergiftiging veroorzaken. Bovendien zijn sommige gifstoffen mogelijk kankerverwekkend.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Harde kazen zoals Cheddar, Parmesan en Gouda zijn waarschijnlijk veiliger om te eten na hun houdbaarheidsdatum als ze goed worden bewaard en geen tekenen van bederf vertonen . Zachte en verse kazen hebben een kortere houdbaarheid en zijn bederfelijker.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
De overgroei van bacteriën in kaas leidt tot overmatige fermentatie , wat resulteert in een sterke, zure smaak. Deze zuurheid is een ander kenmerk van bedorven kaas.
Ze moeten binnen 2-3 dagen na opslag worden gebruikt om hun kwaliteit en smaak te behouden. Het is belangrijk op te merken dat geraspte kaas de neiging heeft sneller uit te drogen en zijn smaak te verliezen dan hele kaas, dus je kunt hem het beste zo snel mogelijk gebruiken.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of gesneden zijn. Bij deze kazen kan de schimmel draden door de kaas heen sturen, waardoor er meer besmet raakt dan je ziet . Bovendien kunnen schadelijke bacteriën, zoals listeria, brucella, salmonella en E. coli, samen met de schimmel groeien.
Maar als je zwarte of donkerrode schimmel op kaas ziet groeien, gooi het dan weg, zei Png. Het komt zelden voor, maar het kan giftig zijn. "Daarnaast zijn de enige echte gevolgen van het innemen van de meeste schimmels een onaangename smaak en textuur ," zei ze.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Hoe lang kan kaas buiten de koelkast blijven liggen voordat het onveilig wordt om te eten? Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Dat komt waarschijnlijk door een schimmelremmend natuurlijk bioconserveermiddel genaamd natamycine , dat het meest prominent wordt gebruikt in geraspte kaas. Het kan worden gebruikt met veel soorten kaas, maar het grotere oppervlak van geraspte kaas maakt het vatbaarder voor vroegtijdig bederf.
Volgens Eat Pallet kunnen ongeopende plakken Amerikaanse kaas tot twee maanden na de gedrukte datum bewaard worden (hoewel je de kaas natuurlijk weg moet gooien als hij er uitgedroogd uitziet). Alles verandert echter wanneer je de kaas opent. Zodra je het plastic eraf hebt gehaald, moet je de plak binnen een week gebruiken.
Plakken en geraspte kaas zijn wat kwetsbaarder. Deze moet je snel opeten! Gelukkig hebben ze vaak wel een THT datum. Deze is vaak wat korter dan bij andere kazen, maar je kunt alsnog als je goed kijkt, ruikt en proeft deze kaas ha de THT datum opeten.
Ongeopend zo'n twee tot vier maanden, geopend tot zes weken. Halfharde kaas zoals Hollandse jonge en jong belegen, abdijkazen en kruidenkazen gaat ongeopend één tot twee maanden mee, geopend is hij twee tot drie weken houdbaar in de koelkast.
In een reactie op de website van Target adviseerde Kraft om hun kazen in de koelkast te bewaren bij de normale temperatuur van 40° Fahrenheit en ze maximaal één uur op kamertemperatuur te bewaren.
Pas op voor kleurveranderingen. Kaas verandert van textuur tijdens het rijpen. Een kleurverandering geeft echter aan dat er iets in de melk is veranderd. Als uw kaas naar ranzige melk begint te ruiken , neem dan geen enkel risico: gooi hem weg.
Het eerste teken is meestal een zure geur . Dit komt waarschijnlijk doordat het vocht in de wrongel de groei van bacteriën bevordert.
Bevat kaas erg veel calcium, dan is het in gesmolten toestand niet rekbaar en krijg je dus geen elastische slierten. In extreme gevallen bevat kaas zoveel calcium dat het zelfs helemaal niet smelt. Ook te weinig calcium is niet goed.
Waarom ruiken stinkende kazen naar bezwete sokken? Brevibacterium linens, een bacterie die dol is op kaaskorsten, is nauw verwant aan een bacterie die dol is op de bezwete spleten van onze voeten: Brevibacterium epidermidis .
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Kaas. Ook kaas - met name zachte varianten zoals Brie - kan vrij snel onveilig worden. "Deze moeten worden weggegooid als de houdbaarheidsdatum is verstreken ," zei Jenaed.