Vermijd het liefst ook chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit waardoor je een wakkerder gevoel kunt ervaren. De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer.
Voedingsmiddelen die een goede nachtrust belemmeren
Let op verborgen suikers in bewerkte voedingsmiddelen. Overmatig veel vleeswaren, vlees, vis, eieren of kaas. De consumptie van alcohol kan ervoor zorgen dat u snel in slaap valt maar schaadt de kwaliteit van de diepe slaap.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Wortelen, witlof, spinazie, broccoli, prinsessenbonen... zijn allemaal erg goed. - Ga voor mager vlees, zoals kip bijvoorbeeld. - Het zetmeel in voedingsmiddelen als pasta en rijst bevordert de productie van serotonine, wat een kalmerend effect heeft. - Ook voedingsmiddelen rijk aan omega 3 stimuleert de nachtrust.
Drink vanaf 4 tot 6 uur voor het slapen gaan geen zwarte thee, koffie, cola, energiedrankjes en eet geen chocola. Deze dranken/voedingsmiddelen bevatten cafeïne en kunnen het inslapen moeilijker maken. Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Hardgekookt eitje: eieren bevatten veel tryptofaan wat zorgt voor een slaperig gevoel. Ook bevat het veel vitamine B12 en dat helpt weer bij sneller inslapen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Pindakaas zit namelijk net zoals bananen bomvol met tryptofaan. Tryptofaan is de grondstof voor serotonine en melatonine; deze twee 'geluk stoffen' verbeteren de kwaliteit van je slaap.
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Het blijkt dat het eten van teveel geraffineerde suikers (kristalsuiker, basterdsuiker, bruine suiker) ervoor zorgt dat je 's nachts vaker wakker wordt en dat het eten van verzadigde vetten ervoor zorgt dat je minder goed in je diepe slaap komt.
Tryptofaan is een natuurlijk aminozuur dat vooral in eiwitrijke voedingsstoffen zit zoals yoghurt, melk, noten, bananen, dadels, tonijn en gevogelte. Eet vooral een kleine portie van dit rustgevende voedsel voor het slapen, zoals een banaan of wat yoghurt.
Ja, eieren eten voor het slapengaan kan helpen om je slaap te verbeteren . Omdat eieren een uitstekende bron zijn van tryptofaan, melatonine en vitamine D, kunnen ze sommige mensen helpen om beter te slapen. Als je regelmatig moeite hebt met in slaap vallen, overweeg dan om een paar uur voor het slapengaan een ei of twee te eten.
Goede cholesterol wordt opgeslagen in het lichaam wanneer eieren in de avond worden gegeten. Eieren eten in de avond is ook uitstekend voor gewichtsverlies . Ze stimuleren de werking van de darmen. Bovendien is de proteïne behoorlijk vullend, waardoor je 's avonds laat niet meer hoeft te snacken.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Dit mineraal staat al lang bekend om het sterk houden van je botten, maar is onlangs in verband gebracht met een betere nachtrust. Yoghurt, met name Griekse yoghurt, is ook rijk aan eiwitten — met name caseïne. Voorlopige studies suggereren dat het consumeren van caseïne-eiwitten 's avonds kan helpen om de honger de volgende ochtend te verminderen .
Koffie en thee
Het zorgt ervoor dat je actief bent en, wat erg belangrijk is, wakker blijft. Het spreekt voor zich dat je deze drank niet moet gaan drinken voor het slapen gaan. Naast koffie is thee ook een grote boosdoener. Het bevat namelijk de helft van de hoeveelheid cafeïne die in een kopje koffie zit.
Wat als ik 's avonds trek krijg? Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.