Ovenschotels met kip, rund en lam kun je 2 tot 6 maanden invriezen. Ovenschotels met varkensvlees houden slechts een maand. Pasta's blijven drie maanden lekker, soep vier maanden. Restjes bereid vlees vries je best maximaal twee maanden in.
In de vriezer kan gebakken kip tot 4 maanden goed blijven. Vries de kip in luchtdichte zakken of diepvrieszakken in om vriesbrand te voorkomen. Het is handig om de datum van invriezen op de verpakking te noteren zodat je weet hoelang de kip al in de vriezer ligt.
Na het ontdooien, verhit je de kip door tot in de kern. Een ontdooid stukje kip mag je niet opnieuw invriezen.
Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd, dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt. Krokante voedingsmiddelen (waaronder gefrituurd eten). Je wilt natuurlijk niet die crispy bite verliezen. Eieren.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Gebakken Kip Bewaren: Gebakken of gebraden kip kan je drie tot vier dagen in de koelkast bewaren.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Zorg ervoor dat je het vlees meteen bereidt na het ontdooien om bacteriegroei te voorkomen. Als het vlees of kip na de bereiding volledig gegaard is, kun je het eventueel opnieuw invriezen. Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je het invriest en dat het in een luchtdichte verpakking wordt bewaard.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.
Heb je je kip al gebakken of op een andere manier bereid? Dan kun je dit maximaal drie maanden bewaren in de vriezer en twee dagen in de koelkast. Heb je kipfilet als vleeswaar op brood gekocht? Ook dit kun je drie maanden in de vriezer bewaren, en gaat drie tot vijf dagen lang mee in de koelkast.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
De kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt kun je gemakkelijk invriezen. Bewaar de maaltijden niet langer dan 30 dagen in de vriezer. De kant-en-klaarmaaltijden zijn gemakkelijk op te warmen in de magnetron.
Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Kookroom, zo'n ingrediënt waar je soms maar een klein beetje van nodig hebt om je gerecht smaakvol te maken. Maar wat doe je dan met de rest van het flesje? Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Plaats het product na aankoop zo snel mogelijk weer in de vriezer (na ontdooien niet opnieuw invriezen). Laat het product ruim vóór het serveren rustig ontdooien, bij voorkeur eerst in de koelkast. In de vriezer ca. 2 maanden houdbaar.