Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de inname te beperken tot maximaal 10 procent van de totale energiebehoefte. Ben je een vrouw die gemiddeld 2000 kilocalorieën op een dag eet dan komt dit neer op 50 gram (vrije) suikers per dag wat neerkomt op 12,5 suikerklontjes.
Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar!
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mag de geconsumeerde dosis suiker niet hoger zijn dan 6 theelepels per dag. Het eten van te veel suiker veroorzaakt hyperglykemie, wat de bron is van vele ziekten zoals hart- en vaatziekten, problemen met het netvlies, nieren, zenuwen, zwaarlijvigheid en suikerziekte.
Om heel eerlijk te zijn is 10 gram suiker op een hele dag niet erg veel. Als we kijken naar de inname van suiker in totaal dan maakt het ook niet uit welke types suiker je binnen krijgt. Ze zorgen allemaal voor extra calorieën. Lees ook: Wat zijn langzame koolhydraten en waarom zijn deze belangrijk voor fietsers?
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen.
- Blikje Red Bull van 0,25 liter: 10 suikerklontjes. - Cappuccino: poedertjes van cappuccino bevatten vak 35 suikerklontjes per 220 gram.
Na ongeveer een week zonder toegevoegde suikers zul je waarschijnlijk merken dat je minder honger hebt door een stabielere bloedsuikerspiegel, een beginnende vetaanpassing en een lagere insulineproductie. Je smaakpapillen beginnen ook te veranderen, waardoor je natuurlijke smaken meer gaat waarderen.
Ongeveer 1 tot 2 uur na het eten daalt de bloedsuiker weer naar een normaal niveau.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.
Suiker is niet slecht voor je spieren. Het is namelijk een brandstof. Dat wil zeggen dat het je lichaam de energie levert die nodig is om te kunnen functioneren. Maar let op: suiker die niet wordt gebruikt voor directe arbeid of niet kan worden opgeslagen omdat de opslag vol zit, wordt in je lichaam opgeslagen als vet.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Suiker zit in allerlei soorten eten. Het zit in vers fruit, gedroogd fruit, sappen, groenten en melkproducten. Het kan ook toegevoegd zijn aan producten, in de vorm van tafelsuiker, kristalsuiker, rietsuiker, palmsuiker, honing, stroop of ahorn- of agavesiroop.
Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht? Dan heb je een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Uw nuchtere bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 8. Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker
Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.
Je kunt makkelijker afvallen
Dan helpt het als je suiker laat staan. Producten met veel suiker hebben namelijk veel calorieën. En die heb je juist niet nodig als je wat kilo's wilt kwijtraken. Maar liefst 50% van de mensen die een week geen suiker eet, lukt het om af te vallen.
Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden. Zoetstoffen spelen namelijk in tegenstelling tot suiker geen rol bij het ontstaan van gaatjes (tandcariës).
Anderzijds bevat ijsthee van nature ook antioxydanten die in een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Zelfgemaakte thee bevat gemiddeld dubbel zoveel antioxydanten dan ijsthee. Kortom: ijsthee is minder ongezond dan andere frisdranken, maar te veel ervan is niet goed.
Coca-cola, Redbull en Chocomel blijken een van de meest suikerrijke dranken te zijn die op grote schaal worden gedronken.