Verboden. Rauwe of gebakken groenten. Ajuin, koolsoorten met uitzondering van bloemkool, radijs, ramenas, schorseneren, erwten, witte bonen, komkommer, paddestoelen, broccoli.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert.
Kruisbloemige groenten als broccoli, spruitjes en kool bevatten indol glucosinolaten. In de maag worden deze stoffen afgebroken tot verbindingen, inclusief indolocarbazol (ICZ). ICZ bindt en activeert AHR, ondersteunt het immuunsysteem en helpt een goede balans in de darmflora te behouden.
En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de soep niet te pittig is.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
broodmaaltijd: wit-, bruin- of fijn volkoren brood, beschuit, knäckebröd, alle soorten smeersels, kaas, vleeswaren en zoet beleg. warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan.
Kruiden zoals kamille en munt hebben een relaxerend effect op de maag en darmen, wat kan leiden tot een vermindering van symptomen zoals krampen en opgeblazenheid. Daarnaast bezitten enkele kruiden zoals gember en meidoorn potentieel pijnstillende componenten die maagpijn kunnen verlichten.
Koffie, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Als deze voedingsmiddelen problemen veroorzaken, kunt u deze beter niet gebruiken. Stop met roken. Roken irriteert het maagslijmvlies en kan het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verslappen.
Hoewel maagbeschermers nuttig zijn bij aandoeningen zoals maagzweren en reflux, kunnen ze niet altijd zonder risico's langdurig worden gebruikt. Langdurig gebruik kan leiden tot tekorten aan belangrijke mineralen zoals magnesium en calcium, verhoogde kans op maag-darm infecties, nierproblemen en vitamine B12-tekort.
Citrusvruchten onder vorm van sap (sinaas, pompelmoes, citroen, manderijn). Zachte appel of peer. Gestoofd fruit of fruit uit blik. Fruitmoes.
Dat blijkt uit onderzoek gevoerd aan de Universiteit van Wageningen. Wortels verminderen het risico op ontstekingen zouden zelfs het risico op maag- en prostaatkanker verkleinen. Wortels zijn een belangrijke bron van voedingsvezels.
Het klinkt misschien niet zo spannend of lekker, maar ook ongezoete appelmoes is een goede optie. Dat is namelijk zacht voor de maag en vezelrijk.
Tomaten. Tomaten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook vrij zuur. Eet je tomaten op een lege maag, dan kan dit je maag irriteren en voor brandend maagzuur zorgen.