Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Een geteste batch aardbeien bevatte maar liefst 17 verschillende stoffen.
Aardbeien zijn zes keer giftiger dan ander fruit. Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat aardbeien gemiddeld zijn bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen.
In totaal 12 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden, gemiddeld per bakje 3,0 verschillende stoffen; in 2021 en 2022 waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Aardbeien zijn kampioen in voedingsstoffen
Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
Sommige gidsen zeggen dat ze giftig zijn, maar dat is niet waar . Je krijgt er misschien buikpijn van als je er te veel van eet. Geloof het of niet, dit kleine beestje is een exotische invasieve soort in veel gebieden. Men denkt dat hij oorspronkelijk uit China en Japan komt en uit de tropische Aziatische regio van India en Zuidoost-Azië.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Dit zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten: schijnaardbeien hebben gele bloemen , terwijl wilde aardbeien witte of lichtroze bloemen hebben. Schijnaardbeien groeien omhoog, terwijl wilde aardbeien omlaag groeien. Ze kunnen moeilijk te zien zijn tussen de bladeren.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Aardbeiensap bevat naar verluidt ongeveer 6 ppb HCN (uitzonderlijk weinig) en wordt gevormd door de hydrolyse van cyanogene glycosiden die zich in de athenes bevinden (de kleine gele bultjes op het oppervlak van de vrucht). Geschat wordt dat een dagelijkse inname van < 20 mg onschadelijk is voor een volwassene, aangezien HCN in de lever wordt gemetaboliseerd.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Malathion en bifenthrin behoren tot de chemicaliën die op aardbeien worden aangetroffen en die wenkbrauwen doen fronsen vanwege hun mogelijke gezondheidsrisico's. De aanwezigheid van deze stoffen maakt het fruit echter niet giftig; het onderstreept de noodzaak van zorgvuldige selectie en bereiding.
Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is. Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Aardbeien bevatten zeven soorten eiwitten die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere uitslag, jeuk, een tintelend gevoel rond de mond, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs moeite met slikken.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Welke wilde aardbeien veilig zijn om te eten, hangt af van waar ze groeien , aangezien sommige zich in gebieden kunnen bevinden die besmet zijn met chemicaliën, dieren of andere invloeden. Aardbeien zijn een kenmerk van de zomer en komen prominent voor in fruitsalades en verse desserts.
Parafrase: De dichter zegt dat hoewel de aardbeien die in tuinen groeien groot, sappig en mooi zijn, wijze mensen weten dat de aardbeien die aan de wijnstokken in het bos groeien, zoeter zijn.
De Mock Strawberry biedt een schat aan traditionele remedies, die de historische betekenis ervan weerspiegelen. De bladeren, bekend om hun pijnstillende eigenschappen, zijn gebruikt om pijn te verzachten . De wortels van de plant kunnen, wanneer ze gekookt worden, dienen als remedie tegen huidirritaties, wat doet denken aan praktijken uit oude teksten.