Was de wilde perzik en verwijder eventueel de pit. Doe dit door de vrucht te halveren en hem rondom de pit in te snijden. Het rijpe vruchtvlees laat zich dan makkelijk lostrekken van de pit. Je kunt de schil van de wilde perzik gewoon eten, maar als je hem wilt verwijderen doe je dit gemakkelijk met een scherp mes.
Je kan de wilde perzik schillen maar je kunt ze ook met schil en al eten. De vrucht is heerlijk zoet en sappig. Erg geschikt om zo uit de hand te eten of te verwerken in cake en taart, warme gerechten en smoothies.
De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
Net als gewone perziken zijn wilde perziken rijk aan vitamine A en C, evenals vezels en antioxidanten. Of je ze nu vers eet, in een taart stopt, grilt of pureert in een smoothie, wilde perziken zijn ongelooflijk veelzijdig. De mogelijkheden om ze te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten zijn eindeloos.
De schil van de perzik is eetbaar, maar veel mensen vinden het lekkerder om deze te verwijderen. Maak hiervoor met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van de vrucht. Trek vervolgens voorzichtig de huid van de vrucht. Bij een rijpe vrucht gaat dit heel gemakkelijk.
Een kiwi, meloen, appel of perzik: allemaal fruitsoorten waarvan je de schil kunt eten. Volgens het Voedingscentrum zitten in de schil goede voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Daarnaast hoef je minder eten weg te gooien als je het fruit ongeschild laat. Het is gewoon eetbaar.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Om een wilde perzik schoon te maken, begin je met het wassen van de vrucht en eventueel het verwijderen van de pit. Om de pit te verwijderen, snijd je de perzik doormidden en maak je rondom de pit een insnijding. Hierdoor laat het rijpe vruchtvlees zich gemakkelijk losmaken van de pit.
Het eten van perziken kan je helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels. De vezels nemen vocht op in je spijsverteringssysteem en helpen daardoor om je ontlasting soepel te houden en meer volume te geven. Dit bevordert de beweeglijkheid van je darmen en een regelmatige stoelgang.
Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed!
Hoeveel groente en fruit per dag? Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Niet in één groente zitten alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. En datzelfde geldt voor fruit.
Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je perziken een stuk sneller rijpen. En dat is simpeler dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een banaan in de fruitschaal met de onrijpe perziken leggen. Echt waar, that's it.
Je kunt wilde perziken het beste op een koele plaats (12-15°C) bewaren. Daar zijn ze, afhankelijk van de rijpheid, 1-3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze maximaal een week bewaren, maar dit gaat wel ten koste van de smaak en het aroma.
Het is het beste om ze niet als middernachtsnack te eten. Jichttrigger: Perziken bevatten een redelijk hoge hoeveelheid purines. Als ze in overmaat worden gegeten, kunnen perziken het urinezuurgehalte in het bloed verhogen en een jichtaanval veroorzaken. Af en toe perziken eten is prima, maar ze elke dag in overmaat eten moet worden vermeden .
De platte perzik is veel zoeter van smaak en de schil laat makkelijker los dan dat van de Spaanse perzik. De platte vorm zorgt er ook voor dat deze perzik makkelijker in de hand ligt dan een ronde perzik. Wel kan de Wilde bosperzik iets minder lang bewaard worden.
Perziken bevatten 7,9 gram suiker per 100 gram en zijn in elke supermarkt te koop. Eén perzik is al snel 100 gram en is dus ideaal om als portie fruit te eten op een dag.
Het wassen van uw perziken onder koud stromend water is voldoende om alle vuiligheid die erop kan zitten te verwijderen. Hoewel het niet nodig is om perziken met azijn te wassen, kan dit de bacteriën die op uw fruit leven minimaliseren. Houd er wel rekening mee dat de azijn de smaak en textuur van de perziken kan beïnvloeden, aldus Colorado State University.
Als het om pruimen, perziken en ander zacht fruit gaat, was ze dan onder stromend water en droog ze af met een papieren handdoek . Als je bessen, kersen en druiven koopt, bewaar ze dan ongewassen totdat je ze gaat eten. Was ze voorzichtig met koud water vlak voordat je ze eet.
Een wilde perzik zit net als een gewone perzik vol met vitamines. Zoals vitamine A en C. Daarnaast is het een 'slanke' vrucht. Wanneer je een perzik eet (van 100 gram) dan krijg je een derde minder calorieën dan bij een ander stuk fruit.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
De schil van een perzik is eetbaar. Als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Perzik is goed voor een vette huid omdat het natuurlijke adstringerende eigenschappen heeft. Dit helpt verstopte poriën en olie te verwijderen . Het werkt geweldig om acne en puistjes te bestrijden.
De perzik zuivert je lichaam dankzij de vele vezels en het hoge gehalte aan kalium. Dat is goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Een perzik wordt daarom ook wel detoxfruit genoemd. En ook niet onbelangrijk op het werk: kalium is goed om je zenuwprikkelgeleiding onder controle te houden.
De schil van perziken is eetbaar en is de bron van veel van de antioxidanten en vezels die in perziken zitten, maar het kan ook meer pesticiden bevatten dan het vruchtvlees. Zoals met alle producten is het een goede gewoonte om perziken te wassen voordat u ze eet.