Tot 1 jaar is borst- of kunstvoeding het beste. Daarna mag je je baby naast vaste voeding koemelk geven in plaats van de borst- of kunstvoeding. Je mag ook na het 1e jaar op verzoek borstvoeding blijven geven als je dat wilt. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk.
Vanaf 1 jaar kun je gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk. Als je het idee hebt dat je kind aan de smaak moet wennen kun je het eerst half om half mengen. Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af.
Vanaf 1 jaar kan je dus gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk en in plaats van borstvoeding. Als je merkt dat je kind nog moet wennen aan de smaak, kun je eerst half om half mengen, en op die manier steeds meer gewone melk introduceren. Voor een kind van 1 tot 4 jaar is 300 milliliter per dag genoeg.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden heeft je baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. In de periode van 4 tot 6 maanden kunnen de eerste oefenhapjes gegeven worden als je ziet dat je baby hier klaar voor is. Het zijn echt nog oefenhapjes, dus de melkvoedingen worden nog niet afgebouwd.
Tot 1 jaar is borst- of kunstvoeding het beste. Daarna mag je je baby naast vaste voeding koemelk geven in plaats van de borst- of kunstvoeding. Je mag ook na het 1e jaar op verzoek borstvoeding blijven geven als je dat wilt. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig. Vanaf een jaar kun je je kind gewoon koemelk geven.
Zodra uw baby meerdere keren per dag voldoende vast voedsel eet , kunt u de voeding met melk afbouwen. U kunt echter wel borstvoeding blijven geven of 500-600 ml (ongeveer een halve liter) zuigelingenvoeding per dag, tot hij of zij ten minste 12 maanden oud is.
Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
Gewone melk geef je pas vanaf één jaar, omdat het te weinig ijzer en te veel eiwit bevat, dit laatste kunnen de nieren van een baby nog niet aan. Af en toe een slokje of een klein bakje yoghurt is vanaf 8 maanden niet meteen schadelijk, zolang het geen grote hoeveelheden zijn en het geen voeding vervangt.
Daarom wordt meestal aanbevolen dat kinderen van 1 tot 2 jaar oud volle melk drinken. Als hun groei dan gestaag verloopt, is het veilig om over te stappen op magere of magere melk. Let op: Kinderen die risico lopen op overgewicht, kunnen overstappen op magere melk voordat ze 2 jaar oud zijn.
Melk als drank, geen maaltijd
Melk is nu voornamelijk een drankje en een bron van calcium en vitamine D. Ongeveer 8 tot 10 ounces is een redelijk minimum aan volle melkconsumptie (vooral als er andere zuivelproducten worden geconsumeerd), en het maximale dat een peuter zou moeten drinken is niet meer dan 24 ounces volle melk per dag.
Geef je borstvoeding aan je baby, dan is opvolgmelk niet nodig. Borstvoeding kun je blijven geven zolang je wilt, want de samenstelling van borstvoeding verandert mee met de voedingsbehoefte van je baby. Er zit dus altijd genoeg calcium en ijzer in, plus alle andere voedingsstoffen die je baby nodig heeft.
Van 6 tot 9 maanden oud , blijf je je baby eerst borstvoeding of flesvoeding geven, en probeer je daarna vast voedsel na de melk. Vanaf 9 maanden oud kun je eerst vast voedsel geven, en daarna borstvoeding of flesvoeding. Dit zorgt ervoor dat je baby op een natuurlijke manier kan overstappen op vast voedsel rond de leeftijd van 12 maanden.
Tussen negen en twaalf maanden kan uw baby nog een of twee voedingen laten vallen, omdat hij meer voedingsstoffen uit vast voedsel begint te halen, waardoor hij nog maar twee tot drie voedingen per dag krijgt. Vaak is het de voeding in de vroege ochtend die in deze fase wordt gegeven, omdat uw baby misschien niet zo hongerig is als hij wakker wordt en kan wachten tot het ontbijt.
Als richtlijn kun je in ieder geval aanhouden dat je rond 8 maanden langzaamaan de melkvoedingen afbouwt van 5 à 6 voedingen naar 2 à 3 voedingen per dag. Elk hapje dat je kind leert eten, kan op den duur een voeding overnemen.
Vanaf 8 maanden kun je een borstvoeding of flesvoeding vervangen door een volledige maaltijd.
Vanaf de leeftijd van 12 maanden kunnen bepaalde dierlijke melken wel, zoals volle melk of geitenmelk, net als calcium verrijkte sojadranken (zie hieronder). Halfvolle en magere koemelk, net als paardenmelk, bevat te weinig vetten en geef je daarom liever niet onder 3 jaar.
Voordelen: groeimelk vs koemelk
Koemelk bevat van nature en als voornaamste micronutriënten de mineralen Calcium, Kalium en Fosfor en de vitamines B2 en B12. Hier staat tegenover dat groeimelk meer voedingsstoffen bevat omdat er mineralen, vitamines en essentiële vetzuren aan worden toegevoegd.
Het wordt aanbevolen om helemaal van de fles af te stappen wanneer uw peuter tussen de 1 en 2 jaar oud is. Op 2-jarige leeftijd raden experts ook aan om de tuitbeker in te ruilen voor een beker met open mond. Als uw kind weet dat de fles beschikbaar is, kan het lastiger zijn om 's nachts te spenen en kan het voorkomen dat hij/zij tijdens de maaltijden voldoende eet.
Deskundigen raden aan om niet meer dan 1 en twee derde tot 2 kopjes melk per dag te drinken voor peuters tussen 1 en 2 jaar oud. Kinderen ouder dan 2 jaar moeten dagelijks 2 tot 2,5 kopjes melk drinken. Peuters jonger dan 2 jaar moeten volle melk drinken voor het vet en de voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde ontwikkeling van botten en organen.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt.
Vergeleken met zuivelproducten gemaakt van volle melk, bevatten magere varianten minder verzadigd vet en meer eiwitten . Magere en vetvrije zuivelproducten bevatten ook minder calorieën, wat belangrijk is gezien de huidige obesitascijfers onder kinderen. Kinderen zijn vaak kieskeurige eters en geven soms de voorkeur aan de smaak van volle melk.
Zodra een kind melk begint te drinken, is de beste melk gewone, gepasteuriseerde koemelk . Volle melk wordt aanbevolen voor kinderen tot de leeftijd van 2 jaar, tenzij u wordt geadviseerd om eerder over te stappen op magere melk vanwege redenen zoals familiegeschiedenis of risico op hartziekten of obesitas.
Yoghurt van volle melk is het beste voor baby's en peuters omdat ze de calorieën en het vet in volle zuivelproducten nodig hebben. Geef uw kind geen magere of vetvrije yoghurt voor de leeftijd van 2 jaar, tenzij uw zorgverlener dit adviseert .