Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren. Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal.
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Laat fruit rijpen bij kamertemperatuur. Zodra ze rijp zijn, koelen. Appels, kersen, grapefruit, druiven, sinaasappels, ananas, aardbeien, mandarijnen en watermeloen worden rijp ontvangen en moeten gekoeld worden bewaard .
Op een koele, donkere plek : Ongeschilde mandarijnen die op kamertemperatuur worden bewaard op een koele, donkere plek, blijven ongeveer een week goed. Een ongeschilde sinaasappel die in de groentelade van een koelkast wordt bewaard, blijft ongeveer twee weken tot een maand goed.
V. Hoe lang blijft gesneden of geschild citrusvruchten houdbaar op kamertemperatuur? A. Voedselveiligheidsexperts adviseren over het algemeen dat gesneden of geschild fruit gegeten of gekoeld moet worden als het langer dan twee uur op kamertemperatuur is geweest .
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Immuunsysteem boost: De hoge vitamine C-inhoud van mandarijnen helpt bij het versterken van je immuunsysteem en voorkomt verkoudheid of griep. Vezelrijk: Mandarijnen bevatten veel vezels. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Een vezelrijk dieet is daarom goed voor je algemene gezondheid.
De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Hoe weet ik of een mandarijn niet goed meer is? De mandarijn is beschimmeld, helemaal uitgedroogd of verliest zijn smaak. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Satsuma mandarijnen zijn makkelijker te pellen dan sinaasappels, omdat ze losser in hun schil zitten.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Veel mandarijnen eten is schadelijk voor de maag Op basis van onderzoek van experts mag u per dag niet meer dan 3 mandarijnen eten . Omdat slechts 3 mandarijnen voldoende zijn om de vitamine C-behoefte van elke persoon aan te vullen. Veel mandarijnen eten is schadelijk voor het gehemelte en de tanden.
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
De schil bevat een superflavonoïde, of antioxidant, genaamd tangeretin. Superflavonoïden hebben in studies veelbelovende resultaten opgeleverd als een effectieve manier om cholesterol te verlagen .
(3) De aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine A en C wordt bereikt door het consumeren van ongeveer 4 mandarijnen . De sapzakjes van mandarijnen bevatten een overvloed aan aminozuren. Asparagine, arginine, asparaginezuur, proline en glutamine zijn de meest dominante niet-essentiële aminozuren in de mandarijnen.
Mandarijnen bevatten ook wat onoplosbare vezels. Sterker nog, ze bevatten meer van dit type vezels dan veel andere vruchten. Onoplosbare vezels passeren de darmen zonder af te breken. Beide soorten vezels worden geassocieerd met een verminderd risico op chronische ziekten en kunnen u zelfs helpen om af te vallen ( 11 , 12 , 20 ).
Mandarijnen (mandarijnen)
Mandarijnen behoren tot de citrusfamilie en zijn een handige snack, vooral in de winter. Ze leveren slechts 47 calorieën en 12 gram koolhydraten per portie fruit (1 middelgrote mandarijn). Ze bevatten ook relatief weinig natuurlijke suikers, namelijk 9,3 gram (23).
Als u mandarijnen gaat invriezen voor smoothies of om ze buiten het seizoen te gebruiken: Schil de vrucht en verwijder alle witte velletjes (of zoveel als u kunt), want de velletjes kunnen na verloop van tijd bitter worden.
Koel overgebleven gesneden en/of geschilde sinaasappelen binnen 2 uur. Als ze langer dan 2 uur niet in de koelkast liggen, gooi ze dan weg .
Houd sinaasappels uit de buurt van het fornuis – Sinaasappels en ander fruit kunnen sneller bederven als ze in de buurt van een warmtebron zoals het fornuis staan . Zet sinaasappels of citrusvruchten dus niet op het aanrecht of in bakken bij het fornuis, want de warmte van het fornuis verspreidt zich via het aanrecht.
Citrusvruchten blijven doorgaans 3-4 weken houdbaar in de koelkast.
Conservering wordt bereikt door het inmaakproces en de waterbadtechniek . U kunt gewoon heet water aan de potten toevoegen als u geen toegevoegde suiker wilt. Ik ging met een verhouding van 2:1 van water tot suiker. Ik ontdekte dat ik ongeveer 1/2 kopje oplossing voor elke pint mandarijnen gebruikte.
En hoewel mandarijnen en verse citrusvruchten er geweldig uitzien op een schaal op het aanrecht, is dit de slechtste manier om ze te bewaren. Bewaar ze in een losjes gesloten zak in de koelkast . Op deze manier bewaard, heb ik verse citroenen tot wel zes maanden bewaard.