Mango's worden vaak geoogst wanneer ze nog groen en stevig zijn, zodat ze naar verre markten kunnen worden geëxporteerd. Aan de andere kant moeten ze wel genoeg volgroeid zijn om te kunnen rijpen en optimale kwaliteit te kunnen behalen later in de leveringsketen.
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
De groene mango is een onrijpe mango. In tegenstelling tot rijpe mango's is het vruchtvlees van groene mango's hard, zuur en lichtgroen van kleur. De groene mango is qua formaat ook wat kleiner.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Je hebt mango's met een groen, geel, oranje, rood of bontgekleurde schil. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de mango. Het vruchtvlees van een rijpe mango is zacht, zoet en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht.
De onrijpe, groene mango is zurig en hard. Ook die onrijpe variant is erg geliefd in Thailand en wordt vaak als snack gegeten, geraspt met een mengsel van peper, zout en suiker, voor de smaakkick.
Het eerste wat u in gedachten moet houden, is dat het, in tegenstelling tot veel andere soorten fruit, geen groot probleem is als u een mango iets te vroeg oogst. Ze rijpen nog na nadat ze zijn geplukt . Groene mango's kunnen ook in alles worden gebruikt, van salades tot augurken.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De Nam Dok Mai mango komt uit Thailand en heeft een typerende ovale vorm. De mango is ook veel voorkomender en populairder in Thailand, met een goede reden. De Nam Dok Mai mango is zoeter en aromatischer dan de normale mango. Hij bevat geen vezels waardoor het vruchtvlees sappiger is.
De mango bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. De stoffen die hierbij vrijkomen zorgen dat de darmwerking wordt gestimuleerd en dat deze goed blijft verlopen.
Hoewel mango's het hele jaar door verkrijgbaar zijn doordat ze over heel de wereld worden geteeld is de beste periode september tot november. Je kan mango's vinden van Spanje tot Costa Rica. Hieronder een overzicht van de soorten die ze in het Zuiden van Spanje verbouwen.
Rijpheid. Niet de externe schilkleur, maar de interne vruchtvleeskleur is de beste indicator van rijpheid van een mango. Het vruchtvlees is wit/groen/lichtgeel als het onrijp is. Tijdens het rijpen begint het vruchtvlees rond de pit van kleur te veranderen naar geel/oranje en verspreidt dat zich naar buiten toe.
Onrijpe mango's hebben een groene kleur en zijn erg stevig als je ze vasthoudt. Ze ruiken ofwel scherp en pittig, of naar niks. Rijpe mango's hebben daarentegen een roodachtig roze of gelige kleur. Als je zachtjes knijpt, moet de schil een beetje 'meegeven' - maar mag niet papperig aanvoelen.
Vermijd het eten van meer dan één onrijpe mango per dag, omdat het keelirritatie en/of indigestie kan veroorzaken als het in overmaat wordt gegeten. Vermijd ook het drinken van koud water direct erna, omdat het het sap stolt, waardoor het risico op irritatie toeneemt.
Gebruik een papieren zak
Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller. Dat betekent dat de mango binnen een paar dagen rijp is. Hetzelfde trucje werkt overigens ook voor avocado's.
Knijp zachtjes in de mango. Hij moet een beetje meegeven. Als hij stevig en solide is, alsof je een steen probeert te knijpen, is hij onrijp . Omgekeerd, als hij te veel meegeeft, zompig aanvoelt in je hand of een heleboel te zachte plekken heeft, is hij te ver gegaan.
De juiste mango
Ook hebben rijpe mango's een sterke, zoete en fruitige geur rond de steel. Is je mango nog niet rijp, bewaar 'm dan met wat bananen. Dit bevordert het rijpingsproces. Een zure, alcoholische geur is een teken dat de mango overrijp is.
De enige manier om erachter te komen of een mango rijp is, is door te voelen. Als de vrucht een beetje meegeeft, is hij klaar om gegeten te worden. Als de mango te zacht aanvoelt, is hij overrijp.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Een portie mango van 165 gram bevat 0,2 gram kalium en 14 milligram magnesium. Kalium en magnesium vind je ook in meloen, bramen en sinaasappel. Als je wilt werken aan een gezonde bloeddruk, neem deze fruitsoorten dan ook op in je eetpatroon. Samenvatting: Mango kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Het is ook belangrijk om mango's grondig te wassen voor het eten om het risico op voedselgerelateerde ziekten te verminderen . Concluderend, mango's zijn een voedzame en heerlijke vrucht die deel kan uitmaken van een gezond dieet.
Bewaar onrijpe mango's op kamertemperatuur. Mango's mogen niet in de koelkast worden bewaard voordat ze rijp zijn. Mango's rijpen verder op kamertemperatuur en worden zoeter en zachter in de loop van meerdere dagen. Om het rijpen te versnellen, doe je mango's in een papieren zak op kamertemperatuur .
Knijp zachtjes in de mango. Een rijpe mango zal lichtjes meegeven . Een halfrijpe mango zal enigszins stevig zijn, en een onrijpe mango zal zeer stevig aanvoelen.