Zuivel vaker op ontbijttafel. De populariteit van zuivel als ontbijt lijkt toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt.
Ons eigen Nederlandse ontbijt bestaat volgens het onderzoek doorgaans uit brood of muesli met yoghurt of melk. Ons dagelijkse sneetje meergranenbrood eten we meestal met kaas, jam, hagelslag, pindakaas of vleeswaren. Hierbij drinken we vaak koffie, thee of een glas melk.
Op basis van onze bevindingen zijn pannenkoeken, spek en eieren, avocadotoast en ontbijtgranen de populairste ontbijtproducten in Amerika. Andere gerechten die vaak worden gegeten om de dag mee te beginnen, zijn onder andere worstjes, wafels, wentelteefjes en sandwiches.
Gastronomische critici kwamen bijeen tijdens de II Summit of 'Madrid Fusion' en waren het unaniem eens om het ontbijt van het Hospes Maricel Hotel de titel 'Het beste ontbijt ter wereld' te geven.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Zuivel vaker op ontbijttafel
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt.
Een goed ontbijt kan van alles zijn. De Schijf van Vijf is hierbij het uitgangspunt. Denk bijvoorbeeld aan (volkoren) graanproducten, zoals volkorenbrood of havermout. Je boterham kan je beleggen met bijvoorbeeld 30+ kaas, 100% pindakaas, groente of ei.
Dan Buettner gelooft dat hij het gezondste ontbijt ter wereld heeft gevonden. De inwoners van het schiereiland ontbijten dagelijks met verse gallo pinto: rijst met bonen en tortilla's van maisdeeg. Het voedingspatroon van mais en bonen wordt aangevuld met tropisch fruit en veel groenten.
Bereid je voor op koude vleeswaren en kazen, ladingen warm, versgebakken brood en een assortiment aan conserven en jam. Vers gekarnde boter is een hoofdbestanddeel in West- en Centraal-Europa, dus verwacht er veel van op je ontbijttafel, of je nu in je hotel of in een restaurant eet.
Iceland kwam als beste uit de test met hun Hafragrautur (havermout) die ze serveren met SKyr yoghurt, fruit, koffie en levertraan. Volgens diëtiste Harriet Smith is dit de perfecte manier om de dag te beginnen: "Het bevat veel eiwitten, vezels en hart-gezonde omega-3 vetzuren en weinig vet en zout.
In de Verenigde Staten bestaat het ontbijt vaak uit een ontbijtgranen- of eiergerecht. Pannenkoeken, wafels, toast en varianten van het volledige ontbijt en het continentale ontbijt zijn echter ook gangbaar.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Nederlands ontbijt
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Eiwitrijk ontbijt
Eiwitten zijn belangrijk voor het opbouwen en behouden van spiermassa, wat kan helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van hongergevoelens. Opties voor eiwitrijk ontbijt zijn onder meer eieren, Griekse yoghurt, magere kwark, noten of zaden.
Een goed ontbijt is een volwaardige en evenwichtig samengestelde maaltijd die 20 tot 25 % van de dagelijkse energiebehoefte levert. Dit komt overeen met 400 à 500 kcal voor iemand die dagelijks gemiddeld 2000 kcal nodig heeft.
Magere kwark of yoghurt (van zuivel of soja) zijn uitstekend ideeën voor een ochtendmaaltijd. Andere goede eiwitbronnen zijn eieren, tofu, noten en zaden. Vermijd suikerhoudend voedsel als ontbijt. En ik bedoel hiermee geraffineerde suikers, zoals witte of bruine suiker en alle siropen.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet getoast, met kaasboter en zoet beleg zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken . Naast een boterham eten Nederlanders ook vaak beschuit, peperkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Een gezond ontbijt bestaat uit een eiwitbron zoals melk of melkproducten, fruit, smeervetten en koolhydraten (2). Als bron voor koolhydraten kan je kiezen tussen muesli, granola, ontbijtgranen, havermout, beschuiten of brood. Muesli is doorgaans droge haver met gedroogde vruchten en noten.