Flavanolen in chocolade Ja het is gezond, en dat komt door de anti-oxidanten wat zit in de cacao, de flavonoïden. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de specifieke flavonoïden in cacao een positieve werking zouden hebben op het hart en de bloedvaten en zelfs diabetes zouden kunnen voorkomen.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Chocolade bevat veel magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem. Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen, wat het risico op hartziekten vermindert . Flavonoïden in chocolade kunnen de bloeddruk verlagen en uw algehele bloedstroom verbeteren.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Zout en hoge bloeddruk
Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloedruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Voeg geen of weinig zout of zoute smaakmakers toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout.
Sommige onderzoeken suggereren dat de consumptie van chocolade of cacao verband houdt met een lager risico op insulineresistentie en hoge bloeddruk bij volwassenen .
producten met cafeïne (koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola) een zware maaltijd. roken. alcohol en drugs (vooral XTC en cocaïne)
In tegenstelling tot pure chocolade bevat melkchocolade minder cacao en meer suiker. Daarom is het belangrijk om er niet te veel van te eten, zodat u kunt profiteren van alle positieve eigenschappen voor uw gezondheid en welzijn, zoals polyfenolen, natuurlijke antioxidanten die de hart- en vaatfunctie helpen verbeteren en ...
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Het tegenovergestelde is waar. Zodra het door uw lichaam is opgenomen, produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte verlagen en uw aderen reinigen. Het bevat slechts 20% verzadigde vetzuren - het soort dat niet zo goed voor u is.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Het andere om te onthouden is dat alle chocolade - wit, melk of puur - veel calorieën bevat vanwege het vet- en suikergehalte. Dus als je er te veel van eet, kun je aankomen, wat natuurlijk niet goed is voor je hart .
Chocolademelk bevat veel verzadigd vet en toegevoegde suikers , wat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van het hart. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat het consumeren van 17-21% van de calorieën uit toegevoegde suikers uw risico op hartziekten met 38% kan verhogen, vergeleken met het consumeren van minder dan 8% van de calorieën uit toegevoegde suikers (34).
Vanwege de hogere concentratie cacao zit pure chocolade vol met verbindingen die goed kunnen zijn voor je hart, zoals flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen, wat natuurlijk voorkomende chemicaliën zijn die in planten voorkomen.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Medicijnen, voedingsmiddelen of drugs
Bepaalde medicijnen kunnen ritmestoornissen veroorzaken. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld. Stoffen zoals cafeïne (koffie, cola), alcohol en drugs zijn soms ook de oorzaak van een afwijkend hartritme.
De vezels in bananen zijn heel bijzondere oplosbare vezels die het cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Hoewel yoghurt, kaas, donker bladgroen, sardines en zalm goede bronnen van calcium zijn, kan melkchocolade een uitzonderlijk smakelijke manier zijn om uw calciuminname te verhogen ! Volgens recente studies werd het eten van chocolade gecorreleerd met een lager risico op hartziekten en beroertes.