Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Geef uw kippen in beperkte mate lekkernijen zoals brood, müsli en pasta. Deze producten bevatten weinig voedingsstoffen en kunnen voor overgewicht zorgen. Omdat melkproducten en teveel ijsbergsla diaree kunnen veroorzaken dienen ook deze producten met mate te worden gevoerd.
Hoewel het voeren van brood aan kippen misschien een onschuldige traktatie lijkt, is het voor hen een beetje junkfood. Natuurlijk, ze zullen het naar binnen schrokken en om meer vragen, maar brood biedt niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Het is prima om ze af en toe een klein stukje brood te geven, maar zorg ervoor dat het niet beschimmeld is en overdrijf het niet.
Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan. Het is goed om ze wat lekkers te geven maar zorg er wel voor dat u ze er niet teveel van voert omdat ze dan geen zin meer hebben in hun legkorrels.
Het simpele antwoord op de vraag 'Wat eten kuikentjes?' is alles. Kuikentjes eten granen, zaden, peulvruchten, fruit- en groenteresten en lekkernijen zoals brood en meelwormen . Kuikentjes eten zelfs eieren en vlees.
Het biedt een gezonde en lekkere toevoeging aan het dieet van jouw pluimvee. Het is belangrijk om de kippen niet te veel te voeren. Daarom raden we aan om de pot maximaal 10 minuten per keer aan te bieden. Om ervoor te zorgen dat ze niet te snel eten, kun je ook wat gewoon voer over de pindakaas strooien.
Zetmeel: Gekookte, rauwe of gedroogde maïs en erwten zijn allemaal veilige opties . Uw kippen kunnen ook genieten van gekookte aardappel- of zoete aardappelresten. Groenten: De meeste gekookte of rauwe groenten zijn prima om aan uw kippen te voeren. Enkele favorieten van de kudde zijn broccoli, spruitjes en kool.
Te veel zout, suiker of vet kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Rauwe bonen : Deze bevatten fytohemagglutinine (onder andere). Dit is een toxine dat een aantal soorten naast kippen, inclusief mensen, treft. Bij kippen kan het eten van slechts een paar rauwe of gedroogde ongekookte bonen vergiftiging veroorzaken.
Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden. Gezonde kippen eten voldoende.
Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen: Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort. Gekookte noedels. Rijst, mais, gerst en tarwe.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Voor de afwisseling kun je je kippen regelmatig groenvoer geven. Dit kan prima groenvoer uit je eigen keuken zijn. Denk aan sla, komkommer, broccoli en wortel. Ook appel, peer, bessen en banaan vinden ze heerlijk.
Luizen, vlooien en mijten
Mijten zijn grote veroorzakers van ziekten aan de poten van kippen, zoals kalkpoten. Zowel mijten, luizen als vlooien veroorzaken huidirritaties. Reinig en ontsmet het hok als je denkt dat je kippen besmet zijn met luizen, vlooien of mijten.
Geef uw vogels geen chocolade. Chocolade bevat theobromine en cafeïne, wat kan leiden tot braken, diarree, een verhoogde hartslag, hyperactiviteit, trillingen en aanvallen, en zelfs tot de dood van uw vogel . U kunt uw geliefde vogel binnen 24 uur na het eten van de chocolade verliezen.
Als een kip of een ander huisdier cafeïne binnenkrijgt, duurt het slechts 30 minuten tot een uur voordat er tekenen van klinische toxiciteit optreden . Naast het beïnvloeden van de calciumabsorptiesnelheid, kan het ook interfereren met hun centrale zenuwstelsel, ademhalings- en bloedsomloopsystemen; en in zeldzame gevallen kan het zelfs tot de dood leiden!
Let dan goed op hoeveel je kippen eten. Voer je te weinig, dan kunnen kippen sneller ziektes krijgen omdat ze te weinig bouwstoffen binnenkrijgen. Voer je te veel, dan zal het overgebleven voer een modderbrij vormen wat ook ongedierte aantrekt. Wanneer je geen risico wilt nemen gebruik je een trapbak.
Wat uw kippen nodig hebben
Hun spijsvertering werkt bijvoorbeeld vrij snel, op ongeveer 4 uur. Ze geven de voorkeur aan regelmatige lichte maaltijden, op vaste tijdstippen, boven één uitgebreid “banket”. Twee voedingen per dag vinden ze meestal ideaal, als ze wakker worden en vóór ze op stok gaan.
Naast de volledige korrel- of meelvoeding en het graan, lusten ook kippen af en toe een lekkere snack. Gedroogde insecten, groenten, kruiden en zaden zijn een echte lekkernij en passen heel goed in het natuurlijke voedingspatroon.
Rauwe aardappelen en aardappelschillen: Rauwe aardappelen bevatten een gifstof genaamd solanine, die schadelijk kan zijn voor kippen. Gekookte aardappelen zijn veilig om te voeren. Uien en knoflook: Deze voedingsmiddelen bevatten een stof genaamd thiosulfaat, die bloedarmoede bij kippen kan veroorzaken.
Natuurlijke vijanden van de kip zijn in principe alle roofdieren en roofvogels. Ook honden en katten kunnen kippen aanvallen. Voorbeelden van roofvogels zijn buizerd en havik. Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing.
Het houden van kippen kost niet heel veel tijd. Uw kippen zijn meer dan tevreden wanneer ze in uw tuin of de ren van hun hok kunnen rondscharrelen en zullen zich eindeloos vermaken met het zoeken naar een smakelijk hapje om te eten.