De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Ze moeten binnen 2-3 dagen na opslag worden gebruikt om hun kwaliteit en smaak te behouden. Het is belangrijk op te merken dat geraspte kaas de neiging heeft sneller uit te drogen en zijn smaak te verliezen dan hele kaas, dus je kunt hem het beste zo snel mogelijk gebruiken.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Het consumeren van bewerkte kaas na de houdbaarheidsdatum wordt afgeraden . Hoewel bewerkte kaasproducten vaak conserveringsmiddelen bevatten die de houdbaarheid verlengen, kan het eten ervan na de houdbaarheidsdatum gezondheidsrisico's opleveren.
" Alle voedingsmiddelen, inclusief geraspte kaas, kunnen meestal nog worden gebruikt of gegeten na de houdbaarheidsdatum, zolang ze maar goed zijn bewaard ," voegde ze toe. Na opening bepaalt het type geraspte kaas hoe lang het houdbaar is.
Wij raden af om de kaas in de deur van de koelkast te bewaren. Zodra de verpakking is geopend, is het het beste om deze binnen 5 tot 7 dagen te gebruiken. Het is belangrijk om de kaas stevig in luchtdichte plasticfolie, aluminiumfolie of een hersluitbare plastic voedselzak te verpakken.
KOELKAST: De geschatte bewaartijden zijn: (1) Harde kazen (blok): 6 maanden, ongeopende verpakkingen; 3 tot 4 weken na opening . Geraspte harde kazen: 1 maand na opening. (2) Zachte kazen: 1 week; roomkaas, 2 weken.
Om precies te zijn, kunnen vacuüm verpakte oude kazen 4 tot 6 maanden in de koelkast bewaard worden, halfrijpe kazen ongeveer 1 tot 2 maanden en verse kazen 3 tot 4 dagen tot 1 tot 2 weken .
Harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of cheddar, kunnen 4 tot 8 maanden vacuüm verpakt in de koelkast bewaard worden, terwijl zachte kazen, zoals brie, ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar zijn.
De sealmachine verwijdert alle lucht uit de zak, waardoor het verouderingsproces van de kaas stopt. Dit stelt de houdbaarheidsdatum tot wel twee maanden uit. Hierdoor kunt u de kaas lang hygiënisch bewaren. Dit betekent dat u veilig grote hoeveelheden kaas tegelijk kunt bestellen, zonder risico op bederf .
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
In de ergste gevallen kan bedorven kaas ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Het eten van bedorven kaas heeft vooral invloed op uw spijsverteringsstelsel, waardoor u last krijgt van maag-darmklachten en losse ontlasting. In ernstige gevallen kunnen deze symptomen gepaard gaan met koorts en koude rillingen.
Dus als je zegt dat kaas naar voeten ruikt, dan merk je de geuren op die door een aantal zeer vergelijkbare bacteriën worden gecreëerd! Maar maak je geen zorgen, de bacteriën op de kaas zijn volkomen veilig om te eten, terwijl de bacteriën op de voeten dat niet zijn . Met andere woorden, het is nog steeds veel beter om op een stukje kaas te knabbelen dan op een teen!
Ongeopende blokken harde kaas blijven 6 maanden goed in de koelkast (3). Zachte kazen blijven 1-2 weken goed in de koelkast na opening, terwijl de meeste harde kazen 3-4 weken goed blijven. Harde kazen hoeven over het algemeen niet gekoeld te worden, maar blijven langer goed in de koelkast.
Ja, kaas uit een mandje kan worden ingevroren om de houdbaarheid te verlengen .
Om kaas in een mandje in te vriezen, moet u ervoor zorgen dat het goed is ingepakt of in een luchtdichte container is afgesloten om vriesbrand te voorkomen. Wanneer u de kaas wilt gebruiken, laat u deze langzaam ontdooien in de koelkast om de kwaliteit te behouden.
In termen van uw standaard Amerikaanse delicatessenzaak, is dat een " gepasteuriseerde smeltkaas ." Dat betekent dat het is afgeleid van het smelten van ten minste één "echte" kaas (cheddar of Colby zijn veelvoorkomende bouwstenen). Meestal betekent dat ten minste één additief om de smaak, textuur of presentatie te verbeteren.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Zachte kaas (roomkaas) blijft maximaal twee weken goed, terwijl een middelharde of harde kaas (cheddar) drie tot zes maanden houdbaar is .
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Als de kaas net over de houdbaarheidsdatum is, kan hij nog prima zijn . Als er een lange tijd voorbij is, is het een goed idee om extra voorzichtig te zijn. Als u niet zeker weet of uw Brie bedorven is, zijn hier enkele signalen waar u op moet letten: Geur: De beste manier om te weten of een stuk kaas bedorven is, is door eraan te ruiken!