Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Gepureerde bonen, erwten en linzen zijn goede bronnen van vezels . Bijvoorbeeld, een portie van ¼ kopje hummus bereid van gepureerde kikkererwten levert 2,5 g vezels. Gepureerd fruit en groenten zijn ook bronnen van vezels, waarbij porties van ½ kopje gemiddeld ongeveer 2 g vezels leveren.
Bij voorgesneden groente en fruit wordt het vitamineverlies beperkt door ze te verpakken onder een beschermende atmosfeer. Dit betekent dat de lucht in de verpakking is aangepast en er minder zuurstof in zit. Hierdoor gaan er minder vitaminen verloren én blijven de voorgesneden groente en fruit langer goed.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
De kans dat je zo te veel calorieën toevoegt is klein. Weet dat er groenten zijn die de blender niet zo goed kan verwerken vanwege hun vezelrijke en draderige structuur. Dat is zeker het geval bij selderij, venkel, sperziebonen en peulen. Gebruik die dus liever niet.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Voedingswaarde is gelijk in verse en bevroren producten
Uit een tweejarig onderzoek in het Journal of Food Composition and Analysis is gebleken dat de aanname dat verse producten meer voedingswaarde hebben dan diepvriesproducten onjuist is.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
De meeste mensen blijven een gepureerd dieet volgen totdat ze weer vast voedsel kunnen eten . Het dieet kan echter ook een oplossing voor de lange termijn zijn als u helemaal geen vast voedsel kunt verdragen of eten. Maaltijden hoeven niet op een vast schema te worden gegeten als u een gepureerd dieet volgt.
Groenten die geweldig zijn om te pureren: zoete aardappelen, wortels, bieten, pastinaken en bloemkool . Groenten die u beter niet kunt pureren: vezelige groene groenten zoals broccoli en groenten met een schil zoals erwten. Deze laten vaak draden en stukjes achter die u niet kunt pureren.
Toch vinden veel mensen dat een gepureerd dieet heel gemakkelijk eentonig kan worden. Door je calorie-inname te verminderen, kan een gepureerd dieet je helpen om wat gewicht te verliezen, althans op de korte termijn .
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Vers geperst vs supermarkt. Groente en fruit worden tijdens blenden meer blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
De bladgroenten zoals boerenkool en spinazie in groene smoothies zijn een geweldige bron van vitamine K1 . Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een hoge inname van vitamine K1 een lager risico hebben op botbreuken, osteoporose en een verminderde botmineraaldichtheid. Bladgroenten bevatten veel meer vitamine C dan andere groenten.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
Blenders zijn ideaal voor het bereiden en maken van heerlijke sauzen, soepen en bouillons. U kunt hete vloeistoffen blenden, maar let op : Bij het blenden van hete vloeistoffen of ingrediënten moet de Ingrediënt-afmeetdop op zijn plaats blijven over de dekselopening. Omdat deze is geventileerd, kan de stoom ontsnappen.
Terwijl de meeste blenders ijs kunnen crushen, kunnen grote ijsblokjes de motor belasten of de messen beschadigen . Daarom is het beter om crushed ice of kleinere ijsblokjes te gebruiken voor het blenden.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.