Is de schil van fruit gezond? De schil van fruit zit inderdaad boordevol nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, sporenelementen en mineralen. Fruit bevat, evenals groente, ook veel antioxidanten en die zijn vooral geconcentreerd in de schil.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Fruit- en groenteschillen bevatten belangrijke bioactieve ingrediënten zoals vezels en antioxidanten . Verschillende vezelbronnen bevatten hoge hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels. De schilvezel kan worden gebruikt als prebiotisch ingrediënt.
Schillen zitten boordevol nuttige voedingsstoffen. De hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten, varieert afhankelijk van het type fruit of groente. Over het algemeen bevatten ongeschilde producten echter hogere hoeveelheden vitaminen, mineralen en andere nuttige plantencomponenten dan geschilde producten .
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Daarnaast levert ze extra calcium en kalium, ongeveer 20% meer dan een geschilde appel. Sinaasappelschil zit dan weer vol hesperidine, een antioxidant die helpt om de bloeddruk en LDL-cholesterol te verlagen. Ze bevat daarenboven ook nog flavanoïden die cholesterolverlagend kunnen werken.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Glycoalkaloïden komen van nature voor in aardappelen en zijn in hoge concentraties giftig voor mensen . Glycoalkaloïden zijn geconcentreerd in de schil en langdurige blootstelling van knollen aan licht stimuleert de vorming van glycoalkaloïden nabij het oppervlak van de aardappelknol. Glycoalkaloïden worden niet afgebroken door koken of frituren.
De meeste citrusvruchten bevatten resten van bestrijdingsmiddelen op de schil .
Broccoli. Van de 712 monsters van deze kruisbloemige groente bevatte ongeveer 70% geen detecteerbare pesticideresten .