Betacaroteen bevat carotenoïden, die zorgen voor de oranje kleur van wortelen. In je lichaam wordt betacaroteen omgezet in vitamine A. Deze vitamine heeft ons lichaam nodig voor de huid, ogen, groei, gezonde slijmvliezen, botontwikkeling en een sterk afweersysteem.
Wortels zijn veel meer dan een groente die goed is voor je ogen. Wortels barsten van de voedingsstoffen die aan tal van gezondheidsvoordelen worden gelinkt. Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen.
Wortelen bevatten net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en erg weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Net als andere groenten staan wortelen in de Schijf van Vijf. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte.
Wortelen zijn gezond: ze bevatten een hoog gehalte aan betacaroteen en vitamine A, die beide van essentieel belang zijn voor de gezondheid van onze ogen. Daarnaast bevatten wortelen ook vitamine B, C, K en diverse mineralen zoals ijzer, mangaan, magnesium, kalium, fosfor en calcium.
Bètacaroteen geeft de rauwe wortel niet alleen de karakteristieke oranje kleur, maar helpt ook om het hoornvlies te beschermen, de ogen gezond te houden en droge ogen te voorkomen. Bètacaroteen wordt ook wel de voorloper van vitamine A genoemd. Vitamine A is een van de belangrijkste vitamines voor de ogen.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
Wortelen bevatten betacaroteen, het deel dat de wortel zijn karakteristieke oranje kleur geeft. Betacaroteen is de voorganger van vitamine A, bekend van de krachtige werking van antioxidanten. Wortelen dragen tevens bij aan genezing van de huid en beschermt de huid tegen schadelijke effecten van de zon.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Je kunt door het eten van wortel echt oranje worden. Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet.
Ja, het klopt dat je door het eten van wortelen een kleurtje kan krijgen, zij het niet echt bruin, maar eerder oranje. Dit heeft te maken met bètacaroteen, een oranje kleurstof die vooral in wortelen zit en zorgt voor de aanmaak van vitamine A.
De vezels in wortels kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Wortels zitten boordevol vitamine A en bètacaroteen en kunnen uw risico op diabetes verlagen, zo blijkt uit bewijs. Ze kunnen uw botten versterken . Wortels bevatten calcium en vitamine K, die belangrijk zijn voor de gezondheid van uw botten.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
Wortels bevatten iets meer natuurlijke suikers dan veel groenten . Dit heeft ertoe geleid dat sommige afslankplannen aanraden om de groente in beperkte hoeveelheden te consumeren.
Studies met mensen en muizen laten zien dat de omzetting van bètacaroteen in vitamine A het "slechte" cholesterol in het bloed verlaagt . Bètacaroteen kan dus helpen beschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose, wat leidt tot de ophoping van vetten en cholesterol in onze slagaders.
Wat maakt een wortel zo gezond? Wortels behoren tot knolgewassen en bevatten allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals vitamine B, vitamine E en betacaroteen).
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Een wortel van 128 g bevat slechts 6 g suiker en 1.8 g zetmeel. Ter vergelijking: een enkele plak hooi van 1 kg kan tussen de 100 en 200 g suiker bevatten. Dit houdt in dat 128 g hooi 12.8g en 25.6g suiker zou bevatten. Zelfs hooi met lage voedingswaarde bevat twee maal zo veel suiker dan hetzelfde gewicht in wortels.
Calorieën in wortelen
Eén middelgrote wortel (61g) levert 25 calorieën , waarvan 86% afkomstig is van koolhydraten, 9% van eiwitten en 5% van vet. Eén kopje (128g) gehakte wortels bevat 52 calorieën en één kopje (110g) geraspte wortels bevat 45 calorieën.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben.
Wortelen zijn bekend om de hoge aanwezigheid van Bètacaroteen wat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Vitamine A is belangrijk bij de ontwikkeling van haarvaten en daarmee automatisch belangrijk voor de gezondheid van alle cellen. Daarnaast is het een bouwsteen van rodopsine (lichtgevoelige pigmenten).
Om daadwerkelijk een verandering in huidskleur te bereiken, is een alarmerend grote hoeveelheid wortelconsumptie nodig . "Je zou ongeveer 20 tot 50 milligram bètacaroteen per dag moeten eten gedurende een paar weken om je niveaus genoeg te verhogen om huidverkleuring te zien," zegt Dr. Piliang.
RODE & ORANJE GROENTE
Een kleurig dieet doet wonderen voor de huid! Alle rode en oranje groenten, waaronder zoete aardappel, wortels en paprika, zijn rijk aan betacaroteen. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A, een essentiële vitamine voor het beschermen, herstellen en gezond houden van de huid.