Thais. Dit is de gezondste afhaaloptie en de beste keuze voor wie wil afvallen. Thaise gerechten bestaan doorgaans uit gestoomde rijst, vis en groenten. Bovendien worden de gerechten individueel bereid, zodat ze verser zijn dan gerechten die klaar staan in een grote bak met saus.
Gegrilde gerechten
Of het nu gaat om gegrilde kip, vis of groenten, deze gerechten zijn over het algemeen lichter en gezonder dan gefrituurde opties. Gegrilde gerechten behouden veel van hun voedingsstoffen en hebben vaak minder toegevoegde vetten en calorieën.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Te veel eten als je een afhaalmaaltijd haalt, is normaal, dus kies voor een bouillon of soep als voorgerecht en kijk voor je hoofdgerecht naar gestoomde en roergebakken opties. Gezondere opties: gestoomde/gekookte rijst, gewone noedels, krab- en maïssoep, gestoomde dumplings, gestoomde vis, kip chop suey, Szechuan-garnalen, roergebakken groenten .
1. Essentiële vetzuren. Tegenwoordig is vis een rijke bron van omega-3-vetzuren, die bekend staan om hun positieve invloed op de gezondheid van hart en hersenen. Deze essentiële vetten werden niet altijd geassocieerd met dit klassieke gerecht, waardoor het een geweldige keuze is voor een gezonde en gezonde fish and chips-maaltijd .
Populaire Chinese gerechten als bami, nasi en mihoen bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom geen gezonde keuze. De snelle koolhydraten in zetmeel laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en daarna ook weer snel dalen.
Zelf Tjap Tjoy maken is veel gezonder, omdat Chinese restaurants er vaak flink wat ongezonde smaakmakers aan toevoegen, zoals vetsin. Zonde! Want Tjap Tjoy kan juist zo gezond zijn. Dit gerecht bevat namelijk verschillende soorten groenten, die boordevol vitamines zitten.
Veel hoofdgerechten in Chinese restaurants zijn gepaneerd en gefrituurd en moeten worden vermeden, omdat ze veel toegevoegd vet, zetmeel en calorieën bevatten . Andere kunnen water-gefluweeld zijn, of bedekt met maizena, om de gladde, fluweelachtige textuur van het vlees in veel roerbakgerechten te bieden.
De restaurants die het gezonde eten bezorgen, maken je bestelling vers en in eigen keuken. Als je, bijvoorbeeld, een knapperige quinoasalade bestelt, bestaat je maaltijd uit zoete aardappels, verse broccoli, amandelen, zwarte bonen en een verse kruidendressing.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Gezonde afhaalmaaltijden klinken misschien als een verkeerde benaming, maar afhaalmaaltijden bevatten niet allemaal veel calorieën, vet, natrium en suiker. Sommige gezonde afhaalopties zijn groentegerechten en gebakken of gestoomde gerechten in plaats van gefrituurde gerechten .
Gerechten als daal (linzencurry), chana masala (kikkererwtencurry) en rajma (nierbonencurry) zijn uitstekende vegetarische opties die essentiële voedingsstoffen leveren en toch het aantal calorieën binnen de perken houden.
De traditionele Thaise keuken is vrij gezond en bevat een goede balans van voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende ingrediënten, het is voornamelijk gebaseerd op groenten, verse kruiden en specerijen en magere eiwitten.
1 van de gezondste maaltijden is kimchi, een groentenschotel die probiotica zou bevatten en mede dankzij gember, rode peper en knoflook cholesterolverlagend is. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort kimchi tot de 5 gezondste gerechten ter wereld, naast soja, olijfolie, yoghurt en linzen.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Gezond uit eten bij de Chinees
Neem dan je toevlucht tot deze gezonde suggesties uit de Chinese keuken: foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus.
Foe yong hai is ongezond omdat met name de saus te veel suiker bevat. Dat is erg jammer want de rest van het gerecht is eigenlijk best gezond aangezien de basis uit een omelet met groenten bestaat. En van eieren en groente kun je eigenlijk nooit teveel eten als je diabetes hebt of een koolhydraatarm dieet volgt.
Tan identificeerde vijf gerechten die ongezond bleken te zijn op basis van alle verschillende meetmethoden en combinaties ervan: de pepperoni feast pizza van Pizza Hut , de Memphis BBQ king double van Burger King, de fino pitta van Nando met gegrilde kip en halloumikaas, de halloumi-stijl frietjes bij de pubs van Wetherspoon en Pret a ...
Ze ontdekten dat Indiaas eten over het algemeen veel vet bevatte en Chinees eten veel suiker kon bevatten - één portie bevatte het equivalent van 19 theelepels. Het gemiddelde caloriegehalte van deze afhaalmaaltijden was hoog - 1.338 voor Indiaas eten en 1.436 voor een vergelijkbaar groot Chinees afhaalmaaltijd.
Probeer te vermijden: dun gesneden chips, pasteitjes zoals kaas en ui of biefstuk en nier, jumbo worstjes. Gezondere opties: vis gepaneerd in broodkruimels, mushy peas, dikker gesneden chips zonder zout .
Gestoomde vis en groenten
Afhaalmenu's bieden doorgaans een mild smakende variatie aan eiwitrijke witte vis, zoals tong, en deze wordt gecombineerd met gemengde groenten. De groenten voegen vezels toe, een belangrijke voedingsstof voor de spijsvertering en de gezondheid van het hart. Als u de kans hebt om Chinese aubergine als groente te kiezen of toe te voegen, doe dat dan.
Maar...is Thais eten gezond? Als het gaat om afhaalopties, wordt Thais eten vaak gezien als de gezondere keuze . Pizza is meestal vettig, zit vol met kaas, heeft bewerkt vlees en heeft een hoge koolhydraatbasis; hamburgers zijn een beetje hetzelfde...
Hoewel uit eten gaan past bij uw doelen voor gewichtsverlies , is het belangrijk om gezonde keuzes te maken en portiegroottes te beperken om ervoor te zorgen dat u in een energietekort blijft. Probeer uit eten gaan te beperken tot één keer per week.