Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Net als bij andere soorten fruit kan zuur op je bananenschijfjes het oxidatieproces vertragen, legt Rushing uit. Spuit een lichte laag citroensap, limoensap, sinaasappelsap of azijn op het fruit .
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Bananen . Handig en vol met voedingsstoffen zoals kalium en vitamine B6, bananen zijn een favoriet in lunchboxen. Net als appels blijven ze ook langer vers en kunnen ze je een echte energieboost geven om je de hele middag door te helpen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Hoeveel boterhammen je meegeeft, hangt af van de leeftijd van je kinderen, maar wij raden standaard aan om 2 à 3 sneetjes volkorenbrood mee te geven met mager beleg zoals groentjes, kippenwit of magere kaas. Vermijd rood vlees en beleg met veel suiker.
Kinderen hebben geen etui of schrijfwaren nodig in de receptieklassen . Alle kinderen hebben een boekentas nodig.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Dit staat bekend als enzymatische bruining. Voorkom dat gesneden fruit, zoals appels, peren, bananen en perziken bruin worden door: Ze te coaten met een zuur sap zoals citroen-, sinaasappel- of ananassap. Gebruik een commercieel anti-verkleuringsmiddel met fruit, zoals Fruit-Fresh®*, en volg de instructies van de fabrikant.