De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Het best herken je deze nepaardbeien aan de kleur van de bloemetjes. Deze is namelijk geel in plaats van geelwit. Ook de stand van de vruchtjes verraadt of je met echte aardbeien of nepperds te maken hebt.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Wil je in korte tijd veel heerlijke aardbeien eten, dan zijn de “kortdragende” aardbeien rassen het meest geschikt. De oogst duurt ongeveer 3-4 weken en in die tijd pluk je dagelijks heerlijke verse aardbeien. Sommige soorten geven al eind mei de eerste aardbeien, en anderen pas eind juni.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Toxiciteit is geen probleem bij soorten als Fragaria virginiana, Fragaria vesca en Fragaria chiloensis. Maar wees niet te voorzichtig; veelvoorkomende voedselallergieën kunnen nog steeds roet in het eten gooien. Hoewel wilde aardbeien niet de boze heks van de bessenwereld zijn, kunnen ze bij sommige kinderen allergische reacties of maagklachten veroorzaken .
Dit zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten: schijnaardbeien hebben gele bloemen , terwijl wilde aardbeien witte of lichtroze bloemen hebben. Schijnaardbeien groeien omhoog, terwijl wilde aardbeien omlaag groeien. Ze kunnen moeilijk te zien zijn tussen de bladeren.
Welke wilde aardbeien veilig zijn om te eten, hangt af van waar ze groeien , aangezien sommige zich in gebieden kunnen bevinden die besmet zijn met chemicaliën, dieren of andere invloeden. Aardbeien zijn een kenmerk van de zomer en komen prominent voor in fruitsalades en verse desserts.
Bosaardbei smaak
Ze zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Gebruik ze als garnering in salades, borrelhapjes en fruitsalades.
De perfecte onrijpe aardbei. De groene aardbei is een bijzondere verschijning en is heerlijk fris zoet van smaak met een crispy bite.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
Parafrase: De dichter zegt dat hoewel de aardbeien die in tuinen groeien groot, sappig en mooi zijn, wijze mensen weten dat de aardbeien die aan de wijnstokken in het bos groeien, zoeter zijn.
Een hardnekkige, kruipende onkruidsoort die juist beter handmatig bestreden kan worden, is schijnaardbei. Dit onkruid heeft alle schijn van een bosaardbei, maar niks is minder waar! Het grote verschil tussen de schijnaardbei en de bosaardbei is dat de schijnaardbei bloeit met gele bloemen in plaats van witte bloemen.
Hoe te identificeren. Wilde aardbei heeft glanzende, klavervormige bladeren met getande randen en harige onderkanten; witte bloemen met vijf bloemblaadjes en een gouden hart; en opvallende, hartvormige rode vruchten met kleine zaadjes aan de buitenkant .
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid . Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien aan blauwe kaas doet denken.
De Fragaria vesca 'Alexandria', ook wel Bosaardbei genoemd, is een wilde aardbeisoort welke bloeit van mei tot juli met wit- gele bloemetjes. Na de bloei vormen zich de kleine eetbare aardbeien. Deze aardbeien kunnen geplukt kunnen worden zodra ze rood zijn.
Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C. Ze zijn zeer geschikt voor fruitsiroop of jam. Ook de bladeren kun je eten: voeg ze toe aan je kruidenthee of eet ze als spinazie of in de salade.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.
Omdat aardbeien bederfelijk zijn, is het het beste om ze rechtstreeks van de plant te eten , bij voorkeur nog warm van de zon. Je kunt ongewassen fruit een paar dagen in de koelkast bewaren.
Gezondheid en harmonie
De Mock Strawberry biedt een schat aan traditionele remedies, die de historische betekenis ervan weerspiegelen . De bladeren, bekend om hun pijnstillende eigenschappen, zijn gebruikt om pijn te verzachten. De wortels van de plant kunnen, wanneer gekookt, dienen als remedie tegen huidirritaties, wat doet denken aan praktijken uit oude teksten.
Schijnaardbeien (Duchesnea indica), ook bekend als Indiase aardbei, schijnaardbei is een bodembedekkende vaste plant. Verspreidt zich door uitlopers om laaggelegen kolonies te vormen in vochtige bossen en gazons.
Terwijl de lente afneemt en de zomer opwarmt, bloeien planten en produceren ze vruchten om zaden te verspreiden. Onze Plant van de Maand juni richt zich op twee aardbeisoorten die inheems zijn in de regio East Tennessee . Deze eetbare zomerse vaste plant staat bekend als de Wild en/of de Alpine Strawberry.