Je leeft er langer door Mannen die af en toe pure chocolade eten leven een langer, blijkt uit onderzoek. Onderzoekers claimen dat pure chocolade met 70 procent of meer cacao bijna vier keer zoveel flavonoïden (antioxidanten) bevat dan de gezonde geachte pruim of een handvol spruitjes.
Het eten van een bepaalde hoeveelheid chocolade zal niet per se de levensduur van uw cliënt op zichzelf verlengen , maar er is significant onderzoek dat aantoont dat cacao het risico op overlijden van uw cliënt door verschillende ziektes kan verminderen. Dit gezondheidsvoordeel is een product van de rijke flavonoïde-inhoud van cacao.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Is chocolade slecht voor de lever? Over chocolade bestaat een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever… Dat klopt niet. Pure chocolade zou zelfs gunstig kunnen werken op de lever.
Als je 2000 calorieën per dag aan melkchocolade zou eten, zou je ongeveer 25 gram proteïne binnenkrijgen, wat minder is dan aanbevolen, maar genoeg om te overleven op . Het zou ook 60 gram verzadigd vet en 170 gram suiker betekenen, dus verstopte slagaders of diabetes zouden een groot risico vormen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
De houdbaarheid van chocolade is langer en voor dergelijke noodsituaties is het een van de beste voedingsmiddelen die u mee kunt nemen . Als u chocolade echter in de koelkast bewaart, kan de houdbaarheid met ongeveer 25% worden verlengd en als u het invriest, kan de houdbaarheid met ongeveer 50% worden verlengd.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Gezondheidsvoordelen van pure chocolade
Uit afzonderlijke onderzoeken is gebleken dat pure chocolade kan beschermen tegen hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen) . Pure chocolade lijkt ontstekingsremmende effecten te hebben en eigenschappen die helpen bloedstolsels te voorkomen en de bloeddruk te verlagen.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.
Mensen die 12 gram chocolade per dag eten (ongeveer gelijk aan twee reepjes chocolade) hebben 12 procent minder kans om te overlijden dan mensen die helemaal geen chocolade eten, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute.
Chocolade
Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne. Dat laatste geldt helaas vooral voor de gezonde optie oftewel pure chocolade.
Goed nieuws voor alle chocoholics: het is over het algemeen veilig om elke dag pure chocolade te eten! Sterker nog, studies hebben aangetoond dat het eten van gematigde hoeveelheden pure chocolade daadwerkelijk gezondheidsvoordelen kan hebben, waaronder het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hartziekten .
De donkere kant van pure chocolade
Hoewel sommige metalen essentiële voordelen bieden, kan te veel van een van deze metalen problemen veroorzaken. Zware metalen, zoals cadmium en lood, werden aangetroffen in sommige pure chocolades. Deze metalen kunnen metabolische functies en de manier waarop onze organen functioneren verstoren .
Hoewel de niveaus van cafeïne en theobromine in pure chocolade relatief laag zijn vergeleken met andere bronnen zoals koffie of thee, kunnen ze toch negatieve effecten veroorzaken bij personen die gevoelig zijn voor stimulerende middelen. Deze effecten kunnen bestaan uit een verhoogde hartslag, rusteloosheid, angst en slaapproblemen .
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Chocola blijkt namelijk goed te zijn voor je geheugen. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de stof flavanol, een antioxidant dat in chocolade zit, leeftijdsgebonden geheugenverlies vermindert. Dat meldt het blad Nature Neuroscience.
Is de chocolade met verpakking en al opgegeten, dan kan het (veel) langer duren voordat verschijnselen optreden, omdat de theobromine minder snel in het lichaam wordt opgenomen. Theobromine blijft lange tijd in het lichaam circuleren en verschijnselen kunnen dan ook een aantal dagen aanwezig blijven.
Witte chocolade en melkchocolade bevatten veel verzadigd vet en toegevoegde suikers. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention wordt overconsumptie van verzadigd vet en toegevoegde suikers geassocieerd met een hoog cholesterolgehalte en een hoger risico op hart- en vaatziekten .
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.