4. Bevroren fruit opwarmen in de magnetron. Wij houden van bevroren fruit, maar opwarmen in de magnetron om het snel te kunnen gebruiken is een no-go. Vaak wordt het een enorme benden (alles gaat spetteren), het fruit smaakt er niet beter op en het wordt vaak een 'slappe hap'.
Helaas kun je vers of bevroren fruit niet in de magnetron stoppen om bijvoorbeeld jam van te maken. Mocht je de verleiding toch niet kunnen weerstaan: druiven spatten uit elkaar, appels storten in en rozijnen gaan in rook op. Dat wordt dus schoonmaken.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan soms niet in de magnetron. Door de schil kan de warmte niet ontsnappen en kunnen ze ontploffen. Denk hierbij aan eieren en druiven.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
BEreidings wijze. Plaats de blauwe bessen in een magnetron bestendig schaaltje in de magnetron, tot ze barsten en/of beginnen te bubbelen. Dit kan je ook doen au bain marie boven een pan met water. Prak de blauwe bessen tot een gladde pasta.
leg de aardbeien in een glazen bakje en laat bij kamertemperatuur ca. 1 uur ontdooien, of 3 uur in de koelkast. Snel ontdooien: leg de aardbeien in een voor de magnetron geschikte schaal/bord en ontdooi op de ontdooistand.
Gebruik de ontdooistand op uw magnetron om het fruit te ontdooien . Ontdooi ze in kleine porties, we raden aan om niet meer dan 1 kopje per keer te gebruiken. Leg de bessen in een enkele laag op een bord, waarbij u ruimte laat tussen de bessen of het fruit. Voor groter fruit zoals aardbeien, stelt u de tijd in op 60 seconden.
Mineralen en metalen
Deze mineralen - waaronder ijzer, magnesium en selenium - gedragen zich als kleine stukjes metaal en creëren wat bekend staat als een "boogeffect" in microgolven. Een boogeffect is wanneer vonken ontstaan als gevolg van elektromagnetische golven in een microgolf die reflecteren of afketsen op metaal .
Het kookproces kan leiden tot vernietiging van nuttige stoffen in fruit en groenten (fytochemicaliën, antioxidanten, vitaminen, mineralen), MAAR het kan ook sommige nuttige stoffen (zoals lycopeen) beter beschikbaar maken voor het lichaam. Sterker nog, magnetrongebruik is een goede manier om het verlies van voedingsstoffen te minimaliseren !
Doe de havermout en melk in een grote, brede kom of kan (ik gebruik een maatbeker van 1 liter). Magnetron op medium vermogen (voor mijn magnetron is dat 600 W) gedurende 4 minuten, halverwege roeren. Roer de bevroren bessen erdoor en magnetron vervolgens op vol vermogen (voor mij 1000 W) gedurende 1 minuut . Roer goed en eet meteen op!
INSTRUCTIES VOOR HET ONTDOOIEN - KAMERTEMPERATUUR: SCHEP HET FRUIT GELIJKMATIG OP HET BORD, ONTDOOIEN 30 MIN. OF TOT HET GEDEELTELIJK IS ONTDOOID. MAGNETRON: SCHEP HET FRUIT IN EEN MAGNETRONBESTENDIGE SCHAAL. GEBRUIK DE ONTDOOISTAND GEDURENDE 30 SECONDEN OF TOT HET GEDEELTELIJK IS ONTDOOID .
-> Ananas ontdooien in de magnetron: doe de bevroren ananas in een magnetronbestendige schaal en laat ontdooien op de ontdooistand. Roer regelmatig . SNEL!
Bevroren fruit: Als u probeert bevroren fruit te ontdooien in een microgolfoven, wordt de glucoside en galactoside in dit fruit veranderd in kankerverwekkende stoffen; Bevroren vlees: Als vlees meer dan 6 minuten in een microgolfoven gekookt wordt, verliest dit de helft van zijn B-12 inhoud.
Diepvries fruit ontdooien
De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is. Op die manier behoudt het fruit smaak en textuur. Heb je minder tijd? Dan kun je het bevroren fruit ook ontdooien in een microgolfoven op ontdooistand.
Er komt straling vrij tijdens voeding opwarmen in een magnetron. Blijf dan ook niet voor het deurtje staan kijken, hoe het met je maaltijd gaat. Deze straling is niet bevorderlijk voor je gezondheid en heeft zelfs staar laten ontstaan bij mensen die lang voor het raampje bleven kijken.
Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum. Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website.
Volgens Bob Schiffmann, een veteraan van 50 jaar in de magnetronindustrie en voorzitter van het International Microwave Power Institute, 1 ontstaan magnetronbranden meestal om dezelfde reden als oven-, fornuis- of grillbranden: " Het komt simpelweg doordat [het voedsel] oververhit raakt ."
Fruit kan worden gekookt door het te stomen, koken, bakken of in de magnetron te verwarmen . De verwarmingstijd is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen worden de vruchten warm, heerlijk en sappig als u ze ongeveer twee minuten verwarmt nadat het water kookt.
Druiven in de magnetron kunnen vonken en zelfs vlam vatten. Wanneer ze in tweeën worden gesneden, produceren druiven in de magnetron zoveel energie dat ze kunnen exploderen in een vuurbal die groot genoeg is om de binnenkant van uw magnetron te verbranden. Gelukkig zijn er niet al te veel recepten die om verhitte druiven vragen.
Bestrijk een magnetronbestendige 9 x 13 ovenschaal met antiaanbakspray. Leg de ananas in de ovenschaal. Meng in een middelgrote kom de kaas, suiker en bloem; meng goed en strooi gelijkmatig over de ananas. Magnetron op 70% vermogen gedurende 6 minuten, of totdat de kaas is gesmolten.