Bak het ei gescheiden:
Zet je pan op middelhoog vuur en doe de boter of olie erin. Doe het eiwit in de pan. Draai eventueel wat met de pan om het eiwit mooi te verdelen en bak het in een paar minuten net niet gaar. Laat de eidooier voorzichtig op het eiwit glijden.
In een te grote pan zal de boter of olie te heet worden. Waar geen ei ligt en hierdoor zullen de randen van het ei gaan verkleuren. Het is het fijnste om in een pan met antiaanbaklaag te bakken.
Een gebakken eitje op je brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar het is niet de meest gezonde manier om een ei klaar te maken. Bakproducten bevatten vaak verzadigde vetten die niet goed zijn voor je cholesterol. Wil je toch graag op een 'gezonde' manier een eitje bakken? Gebruik dan kokosolie.
Verhit de pan en voeg de eieren toe
Roer er een beetje boter doorheen. Olijfolie of spekvet werkt ook prima. Voeg elk ei langzaam toe, zodat het eiwit net iets begint te koken voordat de dooier de pan raakt. Zo krijg je mooi gedefinieerde gebakken eieren met gecentreerde dooiers.
Je begint met het toevoegen van een kleine hoeveelheid olie aan de pan en het kraken van de eieren, net zoals je normaal zou doen. Dan, na ongeveer 30 seconden, voeg je heet water toe aan de pan, en bestrijk je de eieren tot de eiwitten gestold zijn en de dooiers nog zacht zijn . Het creëert malse, zachte gebakken eieren zonder te gare randen in zicht.
Bak een vetvrij eitje! `Vet` de pan in met olijfolie en breek de eieren met twee handen open zodat het eiwit in de pan valt en de dooiers heel blijven. Lekker met peper en zout.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Als de eieren in de pan liggen, kantel ik hem omhoog en gebruik een theedoek om mijn hand te beschermen tegen oliespatten . Hierdoor verzamelt de hete olie zich aan de rand van de pan. Ik gebruik een lepel om die olie op te tillen en het ei ermee te bestrijken, waarbij ik het richt op de plek waar het eiwit het losst lijkt en waarbij ik ervoor zorg dat ik de dooier vermijd.
Verhit een flinke klont roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Strooi een klein beetje zout over de bodem van de pan. Laat het ei in de pan glijden zodra de boter is gesmolten, maar nog niet begint te schuimen.
Het eigeel en eiwit moeten volledig met elkaar vermengd zijn tot een homogeen mengsel. Het eiwit heeft namelijk een lagere baktemperatuur dan eigeel. Zijn ze niet goed met elkaar vermengd, dan zal het eigeel nog niet gaar zijn. Of het eiwit is overgaar wanneer de omelet klaar is.
Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Een klassiek gebakken eitje maak je door een klontje boter te smelten in een pan op een niet te hoog vuur. Ben je een aanhanger van Jamie Oliver dan gebruik je weinig olijfolie, let wel de bakvariant. Zorg dat de gesmolten boter of de olijfolie geheel over de bodem van de pan is verspreid.
Geadviseerde aantal eieren per week
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Gebakken eieren in de airfyer
Het enige wat je nodig hebt is een klein (aluminium) bakblikje dat in de airfryer past. Voeg een beetje vet toe, olie of boter, breek het ei in het ingevette bakblik en bak de eieren op ca. 180 °C in zo'n 8 minuten gaar.
Kiezen voor eieren van weide- of biologische eieren of een snellere kookmethode kan resulteren in voedzamere eieren. Bij het bakken van eieren kan het kiezen voor olie die geschikt is voor hoge temperaturen helpen om schadelijke vrije radicalen te verminderen. Eieren zijn een ongelooflijk voedzaam voedsel.
Als de olie begint te spetteren, is het te heet, dus zet het vuur laag. Bak tot de bovenkant van het eiwit gestold is, maar de dooier nog zacht is . Als ze klaar zijn, haal je de pan van het vuur en haal je de eieren eruit met een spatel. Leg ze op een bord en dep ze met wat keukenpapier om overtollige olie op te nemen.
"Hier is een kleine oma-truc: als je niet wilt dat je olie spettert als je iets in een hete geoliede pan doet, voeg er dan een beetje zout aan toe. Dat houdt de spetters tegen," zegt Babs in de video.
Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen. Niet alleen je ogen, huid en geheugen worden blij van eieren. Ook de rest van je lichaam wordt gevuld met goede voedingswaarden. Eieren barsten namelijk van het calcium en de vitamine D.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Heel veel mensen twijfelen over welke olie ze kunnen gebruiken voor een gebakken ei of omelet. Maar dat hoeft niet, want je kan in principe alles gebruiken wat je maar wilt. Denk aan: zonnebloemolie, olijfolie, een klontje boter, kokosolie en een cookingspray.