Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
Wanneer is een papaja rijp? Of papaja's rijp zijn kun je testen door te voelen en te kijken. Hij is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft. Let op, de vrucht 'kneust' snel dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil.
Papaja is een lekkere exoot die je makkelijk uit het vuistje kan eten. Snij de papaja doormidden en verwijder de pitjes, die zijn niet eetbaar. Om de smaak een frisse toets te geven kan je er wat druppeltjes limoensap overheen sprenkelen.
Het sappige vruchtvlees ruikt een beetje naar abrikozen en heeft een kenmerkende zoete smaak. De schil smaakt wat bitter, maar is in principe ook eetbaar. Een rijpe papaya heeft een geel tot oranje schil. Ook geeft de vrucht bij een lichte vingerdruk een beetje mee.
Minstens zo geliefd is de onrijpe papaja, die een hoofdrol in de Thaise keuken speelt als basis voor de populaire som tam salade. Tot slot: is het ongezond om onrijp fruit te eten? Nee, onrijpe papaja en mango bevatten minder suikers, hebben vitamines en zijn goed voor de stoelgang.
De rijpe vrucht wordt als veilig beschouwd, maar onrijpe papajavruchten bevatten papaïne en kunnen de slokdarm beschadigen . Onrijpe papaja bevat een chemische stof genaamd papaïne. Papaïne breekt eiwitten, koolhydraten en vetten af. Maar papaïne verandert in de maag, dus het is niet duidelijk of het effectief is als medicijn als het oraal wordt ingenomen.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Deze omvatten: Zwangere vrouwen moeten papaja vermijden omdat het latex bevat dat baarmoedercontracties kan veroorzaken, wat kan leiden tot vroegtijdige weeën. Hoewel het eten van papaja's het risico op hartgerelateerde aandoeningen kan verminderen, moet u het fruit vermijden als u al last heeft van een onregelmatige hartslag.
De papaya is om meerdere redenen heel erg gezond maar vooral voor zijn reinigende effect op de lever.
Smaak. Papaja's hebben een zoete smaak die doet denken aan meloen. Je kunt de vrucht natuurlijk verwerken in een lekkere (en gezonde) fruitsalade, maar je kunt hem ook gebruiken in chutney, ijs, jam, taart of compote. Of gebruik de vrucht in yoghurt of kwark.
Je kunt het vruchtvlees er gewoon uitscheppen met een lepel , net zoals je een kiwi eet. Als je de papaja echter wilt raspen en gebruiken in een salade of een ander gerecht, kun je hem het beste schillen met een standaard dunschiller.
Gebruik een koksmes om beide uiteinden van de vrucht af te snijden. Zet de papaja rechtop op een van de platte uiteinden en snijd hem vervolgens in de lengte doormidden. Schep de zaden uit elke helft met een lepel .
Papaja. Papaja is een wat exotischere vrucht, ook al worden ze tegenwoordig ook in Nederlandse kassen gekweekt. Papaja bevat 7,8 gram suiker per 100 gram en hebben een zoete meloenachtige smaak.
Tips om een papaja te laten rijpen:
Papieren zak / of krant : Dit houdt de luchtvochtigheid laag en voorkomt dat de ethyleen ontsnapt – wat het rijpingsproces zal activeren. Rijpe banaan: zal de rijping van de papaja versnellen door ethyleen vrij te geven.
Als je een rijpe papaja hebt, kun je deze nog een paar dagen bewaren op een koele plek, idealiter rond de 12 graden Celsius. Stukken papaja kunnen gemakkelijk tot 12 maanden bewaard worden in een goed afgesloten plastic bakje in de vriezer bij een temperatuur van minstens -18°C.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang, is het goed om papaja's te eten. De vrucht bevat vitamine B in de vorm van foliumzuur, vitamine B-6, vitamine B-1 en riboflavine, die zorgen voor een goede spijsvertering. Papaja kan helpen bij het voorkomen van constipatie en ondersteunt het spijsverteringsproces.
Het vruchtvlees van een papaja ruikt naar frambozen. Gek, hè? In de tropen is het heel gewoon om een hele papaja als ontbijt te eten. In tropische landen wordt een onrijpe papaja als groente gegeten.
Papaya is namelijk super gezond. De vrucht doet niet alleen wonderen voor je huid, maar helpt ook bij spijsverteringsklachten. Met een schaaltje van 100 gram per dag zit je goed.
Dit komt voornamelijk door het hoge vezelgehalte van papaja en enzymen zoals papaïne , die in overmaat de maagwand kunnen irriteren of losse ontlasting kunnen veroorzaken. Vezels absorberen water, dus onvoldoende hydratatie in combinatie met een hoge vezelinname kan leiden tot constipatie in plaats van regelmaat te bevorderen.
Het blijkt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor bepaalde enzymen die van nature in papaja's voorkomen . Glucosidases (dezelfde chemische stof die in mosterd zit) kunnen voor sommige mensen vreselijk onaangenaam ruiken, net als vieze sokken, zeggen ze.
Papaya kan 's avonds gegeten worden omdat het als laxeermiddel werkt en de dikke darm reinigt . Fruit moet echter minstens 4-5 uur na de maaltijd vermeden worden. Dus als je 's avonds Papaya wilt eten, plan je diner dan dienovereenkomstig. Ja, je kunt Papaya 's avonds eten omdat het helpt constipatie te corrigeren vanwege de Rechana (laxerende) eigenschap.
Goed voor je ogen
Net als wortels is papaja goed voor je ogen. De vrucht bevat namelijk krachtige antioxidanten, zoals zeaxanthine. Deze stof heeft het vermogen om schadelijk blauw licht te filteren. Zo zou zeaxanthine de ogen beschermen en achteruitgang van het netvlies tegengaan.
Het bevat het eiwitsplitsende enzym papaïne en is in een belangrijke stof in de anti-age cosmetica. De antioxidatieve eigenschappen kunnen de genezing van wondjes versnellen. de elasticiteit van de huid versterken en de strijd aangaan tegen rimpels.
Omdat papaja rijk is aan mineralen, vitaminen en enzymen, werkt het als een natuurlijke conditioner. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je haar zachter en gladder wordt. Naast papaya heeft gember ook veel voordelen voor je haargroei.