Bij de meest bespoten staan ook in 2022 de
Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Avocado's en suikermaïs waren de schoonste producten: minder dan 2 procent van de monsters van elk product vertoonde detecteerbare pesticiden.
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Een belangrijk verschil tussen biologische teelt en de gangbare landbouw is de aard van de gewasbescherming. Biologisch fruit is namelijk ook bespoten. Hier worden enkel de natuurlijke middelen gebruikt zoals koper en zwavel. Het voordeel voor het milieu ontkennen we niet.
En groenten en fruit met heel weinig pesticiden? Dat zijn avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges, maar ook wortels en witlof. Daarvoor geldt dat het risico op bederf een stuk kleiner is.
Van de verschillende soorten groenten bevatten sla/ kropsla gemiddeld het hoogste aantal verschillende soorten residuen van bestrijdingsmiddelen en hoogste totaal gehalte aan residuen, zowel bij de in Nederland geteelde als geïmporteerde sla/ kropsla.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
“ Je kunt een verscheidenheid aan gezonde groenten en fruit eten zonder je al te veel zorgen te maken over het risico op pesticiden, op voorwaarde dat je thuis een aantal eenvoudige stappen onderneemt .” Je beste optie is om producten te kiezen die in onze analyse als laag-risico of zeer laag-risico zijn beoordeeld en, indien mogelijk, te kiezen voor biologische producten in plaats van risicovollere voedingsmiddelen die je lekker vindt.
Producten met de meeste hormoonverstorende stoffen zijn nectarines, perziken, druiven, courgettes, pruimen en wortels. Voor uit Nederland afkomstige producten zijn kersen, pepers en komkommers de probleemproducten. De meeste producten met hormoonverstorende stoffen komen uit Spanje.
Bij verschillende groente en fruit levert dit problemen op, vertelt Dalhuisen. "Als je de cijfers van 2021 bekijkt, dat is het laatste jaar, dan zie je dat 70 procent van de aardbeien, 11 procent van de appels en 9 procent van de peren resten van PFAS hebben.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Blauwe bessen zijn het gezondste fruit , op basis van mijn expertise en onderzoek. Om te beginnen zijn ze blauw van kleur vanwege hun hoge gehalte aan anthocyaan, een type antioxidant. Onderzoeken tonen aan dat het regelmatig eten van blauwe bessen de kans op het ontwikkelen van hartziekten en diabetes type 2 kan verkleinen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Kersen op de rode lijst
Onder andere bramen, wortelen, appels, bosbessen en pruimen zijn op deze lijst te vinden. Op de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden, deze zijn dus het meest veilig.
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
Je kunt wel zeggen dat je met biologisch in elk geval minder schadelijke stoffen en gif binnenkrijgt. Onderzoek* naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.