Cacaopoeder is net als heel wat andere poeders eigenlijk onbeperkt houdbaar.
Officieel kan cacaopoeder maximaal een jaar worden bewaard, maar ervaring leert dat veel ouder poeder ook bruikbaar blijft. Mengsels van cacaopoeder met iets anders bederven sneller. Motjes lusten het, het kan klonteren, en vetdeeltjes kunnen door lucht, warmte en zonlicht ranzig worden (zie Genoeg 102).
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Cacaopoeder: Dit spul gaat eigenlijk nooit slecht, maar verliest na verloop van tijd zijn kracht . Ongeopend is het drie jaar houdbaar in de voorraadkast. Geopend is het nog een jaar of twee prima. Daarna merk je misschien een klein verschil in smaak, maar het is niet gevaarlijk om te consumeren.
Het consumeren van verlopen warme chocolademelkpoeder kan u mogelijk ziek maken, hoewel het relatief zeldzaam is als het product correct is bewaard . Warme chocolademelkpoeder heeft meestal een lange houdbaarheid en blijft vaak veilig om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, maar de smaak en textuur kunnen worden aangetast.
Cacaopoeder zal je waarschijnlijk nooit een voedselvergiftiging bezorgen. Je kunt er echter wel maagklachten van krijgen als het ranzig is geworden. Om dit te controleren, ruik je er gewoon even aan. Als het niet onaangenaam ruikt, vochtig aanvoelt of tekenen van schimmel vertoont, is het meestal nog prima om te eten, zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum .
De meeste fabrikanten raden aan om melkpoeder (ook wel bekend als gedroogde melk) binnen 18 maanden te gebruiken, maar dit is eigenlijk gewoon een "ten minste houdbaar tot"-datum . Volgens de USDA kan melkpoeder onbeperkt worden bewaard. 1 Een ongeopende verpakking is waarschijnlijk nog 2 tot 10 jaar bruikbaar na de afgedrukte "ten minste houdbaar tot"-datum.. .
Luchtdichte containers in de vriezer
Cacaopoeder in de vriezer bewaren is een andere optie om het lang te bewaren . Als je genoeg vriezerruimte hebt en je in een warm, vochtig gebied woont, kan het bewaren van cacaopoeder in de vriezer zelfs je beste optie zijn. Cacaopoeder wordt niet ranzig als je het in de vriezer bewaart.
Cacaopoeder dat bij iedere supermarkt in de schappen ligt, is namelijk niet zo gezond als de rauwe variant. Rauwe cacaonibs of cacaopoeder is onbewerkt en bevat dus geen suikers, smaakversterkers en zijn niet gebrand. De cacao in de supermarkt wordt voordat deze vermalen wordt, eerst verhit.
Cacao- en chocoladeproducten kun je het beste bewaren tot dichter bij de tweede verjaardag, omdat ze cafeïne bevatten. Dat gezegd hebbende, kleine hapjes chocolade en kleine slokjes atole, champurrado, warme chocolademelk of een andere alcoholvrije cacao- of chocoladedrank na de eerste verjaardag van een baby zijn veilig.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Cacaopoeder vervangen door carobepoeder
Wil je cacaopoeder in recepten vervangen door carobepoeder? Gebruik dan wat meer (1,5 tot 2 keer meer) carobe dan cacao. De hoeveelheid suiker kan je dan met hetzelfde gewicht verminderen. Bijvoorbeeld: 50g cacaopoeder kan je dus vervangen door 75g carobpoeder.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
De meest rauwe vorm van chocolade is de cacaoboon, die tijdens de oogst rechtstreeks van de boom wordt gehaald, die wordt gedroogd en gefermenteerd. Zodra de cacao is geroosterd en tot poeder is verwerkt, wordt het cacao of kan het tot chocolade worden verwerkt.
Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Voedingsdeskundige Lynn De Merlier: "Op de vraag of bakken met cacaopoeder gezonder is dan met chocolade, kan ik volmondig 'ja' antwoorden. Cacaopoeder wordt namelijk gezien als een echt superfood. Het bevat – zelfs in kleine hoeveelheden – heel wat vitaminen en mineralen.
Wat zijn de bijwerkingen van cacaopoeder? Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Van de cacaoboon tot de cacaoboter en het cacaopoeder
Na het plukken worden de bonen gefermenteerd en vervolgens gedroogd. Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt voor het maken van chocolade.
Nesquik Chocolademelk Drankmix, Kan, 41,9 oz
A: Op de onderkant van het blikje van Nesquik staat een houdbaarheidsdatum.
Milo is een drank op basis van chocolade en moutpoeder. Met mate kan het door de meeste mensen veilig worden geconsumeerd .
Houdbaarheid: de eerste indicator
Natuurlijk is de houdbaarheidsdatum op de verpakking de eerste hint. Hoewel meel vaak nog prima te gebruiken is na deze datum, kan de kwaliteit van uw meel toch afnemen.