Hoewel een hoge inname van dierlijke eiwitten uit voeding in verband wordt gebracht met een toename van het LDL-cholesterolgehalte, kan de inname van wei-eiwitpoeder juist een gunstig effect hebben op het cholesterol.
Nee, echt niet! Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel. Een groot ei bevat ongeveer 212 mg cholesterol, wat te vergelijken is met vele andere voedingsmiddelen zoals vlees, boter en verschillende soorten snacks.
Het bloed vervoert cholesterol door het aan bepaalde eiwitten te binden. Deze eiwitten heten lipoproteïnen. Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen: Hoge Dichtheid Lipoproteïne, bekend als het 'HDL' en Lage Dichtheid Lipoproteïne, bekend als het 'LDL'.
Wanneer je meer eiwit eet dan je lichaam kan verwerken, wordt dat overschot deels omgezet in energie. Je verbrandt het dus. Het gedeelte dat je niet verbrandt, komt in de dikke darm terecht. Deze overtollige eiwitten worden niet opgenomen in het lichaam, maar gaan fermenteren.
Een bepaald eiwit in het bloed blijkt het risico op hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen. Hoe hoger het gehalte van dit eiwit, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct. Dat bloedonderzoek kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, is op zich niet nieuw.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
Veel eiwitrijke diëten staan ook aanzienlijke hoeveelheden verzadigd vet toe. Ze waarschuwt dat een hoge inname van verzadigd vet kan leiden tot: Geblokkeerde slagaders (atherosclerose) Verhoogd LDL ("slechte") cholesterol .
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding.
Denk hierbij aan vezels, vette vis en sojaproducten. Deze producten bevatten stoffen die lijken op cholesterol wat de slechte cholesterol helpt verlagen. Vezels vind je terug in bonen, noten, zaden maar ook havermout, graan en citrusvruchten.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Ze zitten boordevol vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen die je hart gezond helpen houden. Is water drinken goed voor je cholesterol? Hoewel water drinken op zichzelf je cholesterol niet rechtstreeks verlaagt, helpt voldoende hydratatie wel bij veel processen in het lichaam.
Wel is het belangrijk dat u nadenkt bij wat u eet. Probeer producten met veel verzadigd vet te vermijden. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol en zit vooral in vet dat niet vloeibaar is en voorkomt in dierlijke producten. Plantaardige producten bevatten van nature al weinig of geen verzadigd vet.
Antwoord van Francisco Lopez-Jimenez, MD Kippeneieren zijn een betaalbare bron van eiwitten en andere voedingsstoffen. Ze bevatten van nature ook veel cholesterol. Maar de cholesterol in eieren lijkt het cholesterolgehalte niet te verhogen zoals sommige andere voedingsmiddelen, zoals die met veel transvetten en verzadigde vetten, dat doen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Magnesium verlaagt de slechte cholesterolspiegel. Een arts kan middelen voorschijven zoals lovastatine of pravastatine om de cholesterol te verlagen, maar het nadeel is dat deze middelen zorgen voor verschillende bijwerkingen.
Cholesterol is vaak hoog door overmatige consumptie van verzadigde en transvetten. Er zijn bepaalde dranken die kunnen helpen een ideaal cholesterolniveau te behouden. Enkele van de beste dranken voor cholesterolbeheer zijn groene thee, granaatappelsap, citrussap, sojamelk, plantaardige smoothies en rode wijn .
Tips om zelf je cholesterol te verlagen / laag te houden:
Gezonde voeding: Eet maximum 100g vlees per dag. Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal wordt eerst simvastatine voorgeschreven. Het kan dat het cholesterol hiermee niet genoeg daalt. In dit geval kan de arts een hogere dosering of een sterker werkende statine voorschrijven.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.