MAAR, in realiteit kunnen verschillende producten nog veel langer worden geconsumeerd, waaronder, je raadt het al, yoghurt! Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Gooi de yoghurt dus niet meteen weg zodra de THT-datum verlopen is. Gebruik ook hier je zintuigen en controleer of de smaak, de geur en de kleur nog goed zijn. Zijn die OK, dan kan je de yoghurt nog opeten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Je kunt als vuistregel aanhouden dat kwark in de koelkast vijf tot zeven dagen houdbaar is na openen – als de THT-datum niet is verstreken.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Room, yoghurt of melk waarvan de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken, is over het algemeen nog 1-2 weken houdbaar . Slaagt het voor de geurtest? 👃 Als het niet zuur ruikt, is het goed.
De kern van de zaak. Hoewel het veilig is om yoghurt te eten na de "ten minste houdbaar tot/voor" of "te gebruiken tot" datum, moet u controleren of het nog vers is voordat u het consumeert. Als uw bakje yoghurt tekenen van bederf vertoont, zoals een ranzige geur of een gestremde textuur, kunt u het het beste weggooien in de composthoop of prullenbak .
Waarom yoghurt waterig wordt en wat je met de vloeistof moet doen, volgens experts. De vloeistof is niet schadelijk , maar het is waarschijnlijk niet iets dat je in je ochtendkom yoghurt wilt hebben.
Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
Een deel van de lactose in de melk wordt door de bacteriën afgebroken tot melkzuur, waardoor de pH daalt. Omdat yoghurt een zuur product is met een pH tussen de 3,7 en 4,5, hebben andere bacteriën geen kans om te groeien en hebben schimmels en gisten weinig of geen mogelijkheid om het te doen bederven.
De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.
Nee, we adviseren om producten met een verlopen houdbaarheidsdatum niet te gebruiken. Na de houdbaarheidsdatum kunnen we niet dezelfde hoge kwaliteitsstandaard van onze producten meer garanderen.
Het product is vaak nog veilig om te gebruiken. Ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn producten met een THT-datum vaak lang na de datum nog goed: Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, yoghurt, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten).
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Schep het op ochtendgranola, gebruik het als saladedressing, roer het door pittige soepen, voeg het toe aan baksels en meer . Ontdek hieronder enkele creatieve manieren om overgebleven yoghurt te gebruiken en bekijk vervolgens onze verzameling recepten met natuurlijke yoghurt, Griekse yoghurtrecepten en onze beste bevroren yoghurtrecepten.
Hoewel de grillige relatie van Griekse yoghurt met hitte het bakken ermee wat ingewikkelder maakt, is het nog steeds mogelijk. Je moet het alleen een beetje verdunnen voordat je het in een recept als frambozenyoghurtmuffins verwerkt. Op die manier zal het meer op gewone yoghurt lijken, die een dunnere consistentie heeft .
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als 'vol', 'room' en 'verwen'. Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo'n 10%, en scoort dan ook slechts een C.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Een andere efficiënte methode om yoghurt in uw tuin te gebruiken, is het toevoegen aan uw composthoop. Voeg overgebleven of verlopen yoghurt toe aan uw composthoop en meng het grondig .
De schil van een banaan bevat calcium, magnesium en kalium. Dit zijn stoffen die jouw plant nodig heeft om goed te groeien. Calcium is belangrijk voor de celgroei en -ontwikkeling in planten. Het helpt ook bij het bouwen en onderhouden van celwanden.
Deze substantie is er niet voor niets: het bevat voedingsstoffen (o.a. proteïne en calcium) en zorgt ervoor dat je yoghurt lekker romig is. Je kunt de vloeistof het beste door je yoghurt roeren. Vind je dat echt een stap te ver gaan? Dan kan je het nog altijd weggieten – het maakt niets uit voor de smaak.