De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Met het eten van de hele appel krijg je extra vezels binnen, naast flavonoïden (anti-oxidanten, waarvan de precieze werking nog niet duidelijk is). Maar wie ook het klokhuis weghapt, krijgt ook nog eens tien keer zoveel bacteriën binnen als iemand die het klokhuis wegmikt.
Een pitje is niet dodelijk
De pit is namelijk erg lastig te verteren, waardoor de meeste doorgeslikte gifstoffen eindigen in de toiletpot. Een appelpittendieet is dus levensgevaarlijk, maar een enkel pitje (of zelfs een heel klokhuis met pitten) kan geen kwaad.
In abrikozenpitten zit de stof cyanide. Als je te veel cyanide binnenkrijgt is dit giftig en kan dit zelfs dodelijk zijn. Ook in pitten van bijvoorbeeld appels, kersen en perziken zit cyanide maar dan in een lagere hoeveelheid. Cyanide komt vrij als de pitten gemalen of gekauwd worden.
In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn.
Enige nuance is wel op zijn plaats, want appelpitten in zijn geheel doorslikken kan echt niet direct kwaad. Ze ontkiemen niet in ons lichaam en gaan onverteerd via de natuurlijk weg in zijn geheel naar buiten. Het gif komt pas vrij als de pit fijn wordt gemalen, dus bijvoorbeeld als we erop zouden kauwen.
Je speeksel breekt de stof amygdaline in de appelpit op, in suikers en cyanide. Ongeveer 1 milligram cyanide per kilo lichaamsgewicht is genoeg om een menselijk wezen te doden. Dat is 77 milligram voor een gemiddelde Nederlander van 77 kilo. Appelzaadjes bevatten ongeveer 0.7 milligram blauwzuur per gram.
Er zijn 3 mogelijkheden om je abrikozenpit te planten: de pit blijft zoals hij is, hij wordt voorbehandeld of de harde schil van de pit wordt verwijderd. Als je de pit plant zoals hij is, duurt het ontkiemen langer, omdat het nageslacht op eigen kracht de harde huid van de pit moet kraken.
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
De abrikozen werken vochtafdrijvend waardoor ook de bloeddruk verlaagd. Gebruik: Zet 's avonds een stuk of drie abrikozen in een glas warm water. Laat het de nacht staan en eet ze 's ochtends op de nuchtere maag. Belangrijk is om ook het water waarin de abrikozen geweld zijn op de drinken.
Ja, maar het is waarschijnlijk niet de moeite waard
Dat gezegd hebbende, kunnen appelklokhuizen toegevoegd worden aan de lijst van voedingsmiddelen die uw microbioom diversifiëren.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Dadels zijn steenvruchten en bevatten een grote harde pit die niet eetbaar is. Ze groeien in trossen, net als bananen en groeien alleen aan de vrouwelijke bomen.
Voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak winderigheid veroorzaken zijn: zuivelproducten – zoals melk, als er sprake is van lactose-intolerantie. gedroogd fruit – rozijnen en pruimen. fruit – appel, abrikoos, perzik en peer .
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Verwarm de oven voor op 350 F, leg de rauwe abrikozenpitten op een siliconenmat op een bakplaat en bak ze 5 tot 10 minuten. Daarna kun je de pitten ook zo eten als tussendoortje of ze gebruiken in recepten . Als je een fruitjam maakt, kun je ook een of twee rauwe pitten toevoegen terwijl je de jam kookt voor extra smaak.
Wanneer deze toxine wordt gegeten, kan deze reageren met maagenzymen en een gif (cyanide) in de darmen vrijgeven. Dit kan maagpijn, ziekte en zelfs dodelijke gevolgen hebben, vooral voor kinderen. Abrikozenpitten in het bijzonder mogen niet worden gegeten . Verse abrikozen met de pit erin kunnen nog steeds worden verkocht en gegeten.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Een pit zit in het binnenste van diverse pitvruchten, zoals bij de appel en de peer. In de pit zit het eigenlijke zaad.
In totaal zijn in de 31 monsters 101 keer bestrijdingsmiddelen in concentraties boven de detectielimiet van 0.01 milligrammen per kg vers gewicht (mg/kg) aangetroffen. Het gemiddelde aantal gevonden stoffen is 3,3 per monster; het aantal verschillende residuen per monster varieert van 0 tot 7.
Gezondste bacteriën in klokhuis
Maar wat we daarbij niet vertelden, is dat de meest gezonde bacteriën daarvan in, jawel, het klokhuis zitten. Met het eten, van dit binnenste onderdeel van de appel, krijg je extra vezels en anti-oxidanten binnen. En die zijn hartstikke goed voor je darmen.
De meeste bacteriën zitten in de klokhuizen en pitten van de appel; als we die weggooien, zoals de meeste mensen doen, gaan de potentiële voordelen verloren. Daarom moet de hele appel worden opgegeten , klokhuizen en al!
En ook met het klokhuis van een appel wordt over het algemeen niks gedaan. Superjammer, want hiermee gaat soms wel 30% van de appel verloren, terwijl je het klokhuis ook prima kunt eten. Het bevat veel vezels en je kunt zo nog langer van je appel genieten.
Wat je daaruit moet onthouden? Wie enkel het vruchtvlees en schil opeet, krijgt dus tot tien keer minder gezonde bacteriën binnen dan wie de appel in z'n geheel consumeert.