Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Blancheren is een kooktechniek waarbij groenten kort worden ondergedompeld in kokend water. Het verschil tussen blancheren en koken is dat je de groente niet helemaal gaarkookt, maar slechts een paar minuten in kokend water houdt waarna ze in koud water worden gedoopt zodat ze niet doorkoken.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Blancheer doperwtjes ongeveer één minuut in kokend water en blend ze samen met feta, munt en olijfolie in de keukenmachine. Breng op smaak met peper, zout en eventueel citroensap.
Kent u blancheren? Een al lang bekende techniek – die in feite tussen stomen en koken in ligt – is blancheren, dat ook wordt gebruikt voor het invriezen van groente voor later gebruik. Het is een mooie manier om groente te bereiden.
Wortel blancheren: zo blijven ze langer goed
Het beste kun je de wortels dan eerst even blancheren. Dat doe je door de wortels te schrappen, in stukjes te snijden en 4 minuten te koken. Schep ze met een schuimspaan uit het hete water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater.
Verse groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd. Blancheer groenten door ze toe te voegen aan kokend water of door ze heel kort aan stoom bloot te stellen en ze vervolgens snel af te koelen . Blancheren is een belangrijke stap in het conserveren van groenten voor zowel voedselveiligheid als kwaliteit.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Denk aan het blancheerwater als een pekel. Je hebt ongeveer 1½ kopje koosjer zout per gallon water nodig.
Als u de groenten ruim van tevoren klaarmaakt, wilt u ze blancheren en shockeren . Als u ze direct wilt eten of koken, hoeft u ze niet te shockeren. Blancheren is een techniek om items kort te koken in een grote hoeveelheid snel kokend, gezouten water.
Zowel blancheren als stomen worden beschouwd als gezondere kookmethodes vergeleken met andere . Stomen behoudt echter meer voedingsstoffen dan blancheren. Dit komt omdat stomen geen contact met water inhoudt. Bij blancheren kan het voedsel de meeste voedingsstoffen verliezen omdat het in water wordt ondergedompeld.
Na blancheren even afspoelen
Breng het water aan de kook en schep vervolgens de groente in de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel op de pan. Hoelang je een groente blancheert verschilt per groente.
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
Breng een grote pan water aan de kook. Doe de sugar snaps in de pan met snel kokend water en kook ze slechts 1 1/2 minuut. Giet ze af. Doe de sugar snaps onmiddellijk 2 minuten in de kom met ijswater.
Om erwten te blancheren, voegt u ze gewoon toe aan kokend water, kookt u ze 90 seconden en dompelt u ze onmiddellijk onder in een ijswaterbad om het kookproces te stoppen . Nadat de erwten zijn uitgelekt en afgekoeld, kunnen ze in plastic zakken in de vriezer worden bewaard gedurende enkele maanden.
Was de doperwten. Blancheer ze 2 minuten in water. Laat ze snel afkoelen, laat ze uitlekken en verpak ze, waarbij u 1/2 inch ruimte overlaat.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Deze kooktechniek helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen van sperziebonen te behouden. Dat is vooral handig bij invriezen, maar blancheren kan ook als je de bonen nog verder gaat verwerken in een gerecht.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.