Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken. Om te oogsten, verwijder je met een scherp mes het centrale bloemhoofd. Als je de broccoliplant in de grond laat zitten, kunnen zich zijscheuten (bloemhoofdjes) ontwikkelen.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
Broccoli Bloemtrossen
De bladeren, stengels en zelfs bloemen van de plant zijn nog steeds eetbaar . De bloemen zijn eigenlijk best lekker, maar ze zijn duidelijk niet die strakke broccoli die je gewend bent.
De beste manier om te voorkomen dat het gaat schieten is om de wortels koel en vochtig te houden . Gebruik een dikke laag organische mulch, zoals grasmaaisel, bladeren of stro. Deze mulch isoleert de grond, houdt vocht in de grond en blokkeert direct zonlicht.
De bloemen zijn eetbaar en smaken naar... broccoli! Ze zijn delicaat en het lekkerst als je ze over een afgemaakt gerecht strooit, zoals ik in het recept van deze week heb gedaan.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Zoeter en malser dan broccoli, gebruikelijke kookmethodes zijn sauteren, stomen, koken en roerbakken. Je kunt de hele bos eten - bladeren, stengel en af en toe gele bloemen .
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Broccoli oogsten
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Snijd de broccoliroosjes met een scherp mes van de hoofdstengel in hapklare stukken. Zowel de roosjes als de stelen zijn volkomen veilig om te eten . De stelen kunnen echter draderig en taaier zijn om te kauwen.
De stengels, bladeren en bloesems van de plant zijn allemaal eetbaar — je wilt alleen de basis van de stengel afsnijden, omdat deze houtachtig kan zijn. Als je ondanks je beste pogingen toch dikstelige broccoli rabe overhoudt, scheer of schil dan gewoon een beetje van de stengel, zoals je zou doen met stevige aspergestengels.
Binnen 40 tot 60 dagen na het planten is broccoli rabe klaar om te oogsten. Voordat de bloemen bloeien, worden de bladeren en zaadstengels geoogst. Het groen moet op grondniveau worden gesneden wanneer de planten ongeveer 10 tot 15 inch hoog zijn, voordat de knoppen opengaan.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten.
Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.
N.B.: Als je gekochte broccoli gele bloemetjes heeft, dan komt dat omdat hij in de aarde sneller is gaan verouderen door te weinig water of te weinig voedingsstoffen of teveel warmte. Deze broccoli is met bloemetjes en al prima te eten.
Bloemen: schiet de broccoli in de bloei? De broccoli is gewoon eetbaar. De bloempjes staan ook erg leuk in een salade.
Als ze gebloeid hebben, is dat de laatste fase in de cyclus. Ik neem aan dat het op dit moment van het jaar broccoli was die uitliep, in dat geval worden de stengels geoogst als ze waarschijnlijk maximaal 5-6 inch lang zijn. Maar je kunt ze nog steeds eten, inclusief de bloemen , je zult alleen merken dat de stengels een beetje taai zijn!
Als de plant voor de oogst bloeit, kunnen de bloemen en jonge zaaddozen rauw in salades of als garnering worden gegeten . Insecten, plagen en andere plantproblemen: Koolrupsen, koolrupsen, bladluizen, rupsen en slakken zijn insecten die problemen kunnen veroorzaken voor broccoli.