Voor de aanleg van palmolieplantages worden veel tropische bossen gekapt. Omdat de opbrengt per vrucht en ook per hectare heel hoog is, is palmolie een goedkope olie. Veel goedkoper in ieder geval dan andere oliesoorten.
De productie van palmolie is relatief goedkoop vanwege de grote opbrengst per hectare, de lage loonkosten en goedkope grondaankoop. Voor veel producenten is dit genoeg reden om veel palmolie in hun producten te stoppen: van schoonmaakmiddelen en verf tot etenswaren en biodiesel.
Om te beginnen is het een extreem efficiënt gewas — de reden waarom het zo goedkoop is vergeleken met andere oliën. Een acre oliepalmen — de bomen waar de vrucht van palmolie van groeit — kan jaarlijks meer dan 1,35 ton palmolie produceren, minstens zes keer meer dan andere eetbare oliën.
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
Volgens voedingsexperts van Harvard is palmolie duidelijk beter dan bakvet met veel transvet en waarschijnlijk een betere keuze dan boter. Maar plantaardige oliën die van nature vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, zoals olijfolie en koolzaadolie, zouden nog steeds uw eerste keuze moeten zijn.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K. Welke olie gezonder is, verschilt per individu.
Het grootste probleem met de plantaardige olie is dat ze veel linolzuur bevatten, een ongezonde omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is gezond om een natuurlijke ratio omega-6-vetzuren te hebben. Onderzoek ltoont aan dat mensen een ratio van 1:1 van omega-3- & omega-6 nodig hebben voor een optimale gezondheid.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Palmvet is kunstmatig en ongezond
De meest gebruikte vorm van palmvet is kunstmatig gehard palmvet. Dan wordt de palmolie zo bewerkt dat het hard wordt, dit heet hydrogeneren. Helaas komt er bij dit proces transvet en de stof 3-MCPD vrij. En dat wil je niet in het lijf van je kleine hebben.
Er zijn namelijk alleen maar pinda's in te vinden. Geen palmvet, toegevoegd zout, toegevoegd suiker of extra pindaolie. Daarom kan er een laagje olie bovenop komen te staan. Dat is niet erg, even doorroeren en klaar!
Bovendien is de monocultuur van palmolie slecht voor de biodiversiteit: oerang-oetangs, neushoorns en olifanten zien langzaam 'hun' regenwoud verdwijnen, waar zij eten en leven. Om het kappen van regenwoud te laten stoppen, moet de vraag naar palmolie afnemen.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Er is geen veilige olie, maar alleen veiligere olie. Palmolie bevat een zeer hoog percentage verzadigde vetzuren, die het niveau van slechte cholesterol in het bloed kunnen verhogen . Dus het beperken van de inname van palmolie is een goed idee. Dan hangt het niveau van slechte cholesterol ook af van andere factoren, zoals de mate van fysieke activiteit.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Daarom is het het beste om uw inname van verzadigd vet te minimaliseren, wat betekent dat palmolie niet de gezondste keuze is . Olijfolie heeft een veel lager gehalte aan verzadigd vet (ongeveer 14 procent), waarbij 75 procent enkelvoudig onverzadigde vetten zijn en de resterende 11 procent meervoudig onverzadigde vetten.
Palmolie is in potentie relatief duurzaam, omdat de opbrengst per hectare veel hoger is dan die van andere plantaardige oliën. Het is de ontbossing en het teeltproces die zoveel schade aanrichten.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Palmolie zorgt voor een langer bruikbare zeep dan kokosolie; beide oliën produceren een harde zeep, maar palmolie houdt de andere ingrediënten beter bij elkaar en droogt minder snel uit.