Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Bij inname via de mond: Cichorei wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Cichoreiwortelextract en cichoreizaad zijn mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn. Bijwerkingen kunnen zijn: gas, een opgeblazen gevoel en boeren . Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of cichorei veilig is om op lange termijn als medicijn te gebruiken.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren.
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Consumptie van gebrouwen cichoreibladeren heeft onverwachte bijwerkingen, waaronder een gunstig effect op leverenzymen bij patiënten met niet-alcoholische leververvetting - ScienceDirect.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Wat blijkt uit onderzoek? De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker.
Regelmatige inname van cichoreiwortelvezels in de aanbevolen doseringen kan helpen om een hoog cholesterol te verlagen . Voedingsvezels en inuline in cichoreiwortel beperken slechte cholesterol of LDL-lipoproteïnen en cholesterol uit de voeding. Daarom verlaagt het de hoge cholesterolwaarden in het bloed.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd ", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree. U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).
In een ander klein onderzoek verbeterde het dagelijks drinken van 10 ounces (300 ml) cichoreiwortelextract gedurende 4 weken de stoelgang aanzienlijk vergeleken met een controlegroep ( 9 ). Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat cichorei de stoelgang kan verbeteren en constipatie kan verminderen .
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Fytotherapie. Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust. Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Cichoreiwortel werkt door de huidflora op natuurlijke wijze te optimaliseren door de ideale balans van microben te stimuleren . Als prebioticum – een huidvriendelijk voedsel dat alleen door goede micro-organismen wordt geconsumeerd – ontmoedigt het schadelijke bacteriën om zich op de huid te vestigen.
Cichorei biedt je tal van voordelen
Cichorei bevat geen cafeïne, maar heeft geroosterd een smaak die je kan vergelijken met koffie. Dat maakt van cichorei een heerlijk alternatief zonder de opwekkende effecten.
Over de plant
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.
Inuline biedt verschillende belangrijke gezondheidsvoordelen, waaronder verbeteringen in de glucosecontrole, gewichtsbeheersing en spijsvertering. Inuline is veilig voor de meeste mensen, hoewel degenen die een laag FODMAP-dieet volgen waarschijnlijk het gebruik ervan moeten vermijden.
Het bevat slechts 6% suiker (waardoor het geschikt is voor mensen met diabetes type 1 en type 2), veel vezels en een lage glycemische index, waardoor je geen snelle stijging van je bloedsuikerspiegel zult ervaren na consumptie . Als gevolg hiervan zul je niet snel weer honger hebben.