Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Neem naast brood ook fruit en groente mee, zoals tomaat, wortel, komkommer of reepjes paprika. Bak eens een omelet voor in je broodtrommel. Een handje ongezouten nootjes, of gedroogd fruit is lekker voor erbij. Wissel boterhammen af met een bagel, pistolet, crackers of een bolletje.
Geef hapklare kerstomaatjes, radijsjes, aardbeien … mee bij de lunch, bv. in een apart vakje in de brooddoos of in een apart doosje. Kies voor fruit en groenten uit het seizoen.
Je hebt geen exotische ingrediënten nodig om een brooddoos gezond en lekker te vullen. Hou het simpel en gebruik vooral basisvoedingsmiddelen zoals volkoren brood, groenten en fruit van het seizoen, peulvruchten, noten en zaden, melk, kaas, ei, vlees en vis.
Een broodtrommel is veel praktischer en duurzamer dan een plastic boterhamzakje. Zo kom jij nooit meer met een geplet broodje aan op je werk en draag je jouw steentje bij aan een gezondere wereld. Ook zijn lunchboxen vaak geschikt om meer dan alleen brood mee te nemen.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Het belang van een broodtrommel
Versheid behouden: Een broodtrommel zorgt voor een afgesloten omgeving waarin het brood kan ademen, maar tegelijkertijd beschermd is tegen uitdroging. Bescherming tegen schimmel: Een broodtrommel houdt vocht buiten, waardoor de kans op schimmelvorming wordt verminderd.
Fruit kan ook!
Vaak wordt fruit gegeten als ontbijt of tussendoortje. Maar fruit op brood is heerlijk als zoete afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan plakjes appel, peer of banaan.
Het meeste fruit kun je het beste bewaren in de koelkast. Dit geldt onder andere voor appels, peren, perziken, nectarines, kiwi's, druiven, aardbeien, frambozen en kersen. Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren.
Kies dagelijks voor gezonde snacks: fruit, yoghurt, stukjes rauwe groenten, een sneetje brood, een rijstwafel, ontbijtgranen, een kinderkoekje. Geef niet regelmatig rijstkoeken als snack. Varieer dus voldoende met andere gezonde tussendoortjes.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Hoe ouder de kinderen op de basisschool, hoe minder vaak zij groente en fruit mee naar school nemen voor het 10-uurtje. Op scholen met een 5-dagen groente en fruit beleid, eten kinderen 2x zoveel groente en fruit (130 gram) in de ochtendpauze als op scholen waar geen regels zijn (60 gram).
Prak een avocado met wat zout, peper en mayonaise en besmeer hier de boterham mee. Snij nu plakjes peer en beleg de boterham hiermee. Enjoy! Het klinkt misschien een beetje vreemd om witte bonen op brood te doen, maar de combinatie met avocado is erg lekker!
Uit deze lijst kun je zien dat Brabantia en Wesco er het beste uitkomen uit de test. Het verzorgde design, goede ventilatie en goede prijs-kwaliteit zijn deze twee broodtrommels de beste optie om te kopen. Ook hebben deze broodtrommels stevige antislipvoetjes en zijn deze eenvoudig om schoon te maken.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren. Bovendien geven ze ook een frisse toets aan je salade, twee vliegen in één klap!
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.