Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar? In broccoli vind je o.a. de vitamines A, E, C en zink terug. De vitamines C en E beschermen onze cellen tegen oxidatieve stress, wat vroegtijdige huidveroudering tegengaat.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Sommige voedingsstoffen in broccoli - waaronder vitamine C, calcium en chroom - kunnen helpen bij gewichtsverlies . Het lichaam heeft vitamine C nodig om een verbinding genaamd carnitine te synthetiseren, die nodig is om vet om te zetten in energie.
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics onthulde dat het eten van broccoli kan helpen visceraal vet te verminderen , dat zich ophoopt rond de buik. Door broccoli te verwerken in gerechten zoals roerbakgerechten, salades of soepen kunt u profiteren van de vetverbrandende eigenschappen.
Naast dat ze superrijk zijn aan antioxidanten, zitten broccoli-extracten vol met omegavetzuren om vocht vast te houden, en vitamine A, ook wel bekend als "nature's retinol", om fijne lijntjes te helpen herstellen . Bovendien kan de sulforafaan in broccoli irritatie en ontstekingen verlichten.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Broccoli bevat namelijk heel wat belangrijke stoffen die je lichaam vooruit helpen en je sportprestaties een boost geven. De groente ondersteunt spierherstel, gaat ontstekingen tegen en boost het immuunsysteem. Bovendien verlies je tijdens het sporten heel wat ijzer, en die voorraad vult broccoli weer helemaal aan.
Het is nu bekend dat broccoli de gezondheid van de darmen verbetert ; nieuw onderzoek heeft een mogelijk moleculair mechanisme onthuld dat deze bescherming verklaart. Goed nieuws voor broccoliliefhebbers.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
Het lijkt erop dat 80 gram broccoli per dag genoeg is voor meetbare positieve effecten op ons lichaam. Weinig mensen zullen elke dag broccoli eten, maar wanneer deze groente twee keer per week op het menu staat, zal deze hoeveelheid toch gehaald worden.
Broccoli is een groente die rijk is aan voedingsstoffen en die uw gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, versterkt de immuniteit en bevordert de gezondheid van het hart .
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Naast hoogwaardige vezels en tal van gezondheidsbevorderende mineralen en vitaminen, bevat broccoli fytochemicaliën. Dit zijn bioactieve stoffen die kunnen helpen tijdens het afvallen.
De broccoli ziet er met zijn knallend groene jasje niet alleen übergezond uit, hij ís het ook. Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën.
Broccoli bevat een verbinding genaamd glucoraphanine, die bij inname transformeert in de biologisch actieve stof sulforafaan. Klinische studies hebben aangetoond dat sulforafaan effectief ontstekingen vermindert en hormonale onevenwichtigheden tegengaat, een andere bijdragende factor aan acnevorming .
2,8 gram eiwit en 34 calorieën
Broccoli is een krachtige groente die veel eiwitten en veel andere essentiële voedingsstoffen levert. Deze kruisbloemige plant is een geweldige aanvulling op een uitgebalanceerd, plantaardig dieet dankzij de indrukwekkende samenstelling van vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
Broccoli heeft een hoog gehalte aan onoplosbare vezels en heeft meer tijd nodig om te verteren. De beste tijd om broccoli te consumeren is rond het ontbijt of de lunch, zodat uw lichaam de tijd heeft om het te absorberen. U moet het vaak eten, want het is een groene groente met verschillende voedzame voordelen. U kunt broccoli 2-3 keer per week eten om af te vallen .
Reguleert bloedsuikerspiegels: Eet elke dag broccoli om af te vallen , omdat sulforafaan, de plantaardige verbinding van broccoli, helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid verlaagt, met name bij mensen met overgewicht of diabetes. Als gevolg hiervan neemt de hunkering naar voedsel af en begint de persoon af te vallen.
Om buikvet in één week te verliezen, kunt u veranderingen in uw levensstijl doorvoeren, zoals elke dag 30 minuten hardlopen en een dieet volgen dat weinig calorieën, vet en suiker bevat . Beweging en dieet kunnen verdere vetophoping in het lichaam voorkomen en vetverbranding op gang brengen, met name in de buik.