Kies voor room met een vetgehalte van minstens 20%. Zo behoudt de room een mooie binding, ook als deze wat afkoelt of je je saus opnieuw moet opwarmen.
Hoe warm je roomsaus op? Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan. Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Restjes of sauzen kan je na de oorspronkelijke bereiding nog maximum 2 maal opwarmen. Zet telkens de overschot zo snel mogelijk na bereiding (zelfs warm!) in de koelkast.
Gebruik je een saus op basis van wijn of room? Voeg dan pas op het laatst een scheutje water toe, zodat je saus niet gaat schiften. Je verwarmt je pasta in dit geval in een droge pan op laag vuur, terwijl je regelmatig blijft roeren.
Verwarm de carbonara pastasaus al roerend op een laag pitje (niet koken) of voor ca. 3 minuten op 600 watt in de magnetron (zonder deksel of in een magnetron bestendig bakje). Voeg naar smaak eventueel nog extra ingrediënten toe, zoals groenten of kruiden. Schep de saus door de gekookte pasta en serveer daarna direct.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Ja, je kunt saus perfect invriezen.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Je kan deze saus al maken, en terug opwarmen. Al is ze vers gemaakt, net iets lekkerder. Start met de pan waar je het vlees in gebakken hebt.
Slagroom is ook gemaakt van koemelk, maar heeft een veel hoger vetpercentage. Slagroom moet minimaal 30% vet bevatten om slagroom (of volle room) te mogen heten. Ook dit kun je verwerken in warme gerechten, maar voeg het dan wel pas aan het einde toe en laat het niet te lang koken.
Roomsauzen kunnen om drie redenen gaan schiften. De gebruikte room bevat te weinig vet, er zit teveel braadvet in je pan zit of je laat de saus te lang inkoken. Lees deze tips en vermijd schiften.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Geen tweede keer
Een restje meer dan één keer opwarmen is geen aanrader. Heb je echt een gigantische overschot in de koelkast staan? Los dit op door telkens een aparte kom te gebruiken om één portie op te warmen. Zo blijft de rest van het eten lekker fris bewaard in de koelkast.
Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven. Opwarmen in een pan is ook mogelijk.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
De term reheated rice syndrome verwijst naar een voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus cereus. 'Deze bacterie komt veel voor in zetmeelrijke producten zoals rijst of pasta. Ze kunnen het zetmeel namelijk omzetten in glucose en daar houden de bacteriën van', vertelt Van der Vossen.
Wij raden aan een geopende verpakking van de Satésaus kant-en-klaar van Verstegen niet langer dan ca 4 weken te bewaren. Als je ervoor zorgt dat er altijd met een schone lepel saus uit de beker wordt geschept, kun je de beker eenvoudig meerdere keren verwarmen in de magnetron.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt. Als je echter restjes hebt en je wilt het gerecht opwarmen ondanks het risico dat de textuur wordt verpest, is de beste manier om het p te warmen in een pan.
Pasta invriezen die in saus is gekookt
Doe je vers bereide pasta met saus gewoon in een diepvrieszak of luchtdichte verpakking om hem veilig tot een maand te bewaren.